Expoziție de fotografie organizată de Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara

În luna aprilie 2024 a fost organizată expoziția premianților concursului regional „Banalități ieșite din comun”, ediția a II-a, în elegantul sediu al Bibliotecii Județene „Sorin Titel” din incinta Casei Tineretului din Timișoara.

Expoziția a fost rezultatul unui amplu concurs școlar la care au participat 1050 de lucrări de fotografie și artă digitală din 37 de școli aflate în toată România.

Inițiativa acestui concurs aparține Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” care a demarat în 2021 prin proiect ArtHub al catedrei de Arte, un demers inovator care să vină în întâmpinarea „noilor media” prezente în spaţiul cultural contemporan. Produsul artistic, realizat prin unelte digitale este mai atractiv noii generații, aducând un suflu noi orelor de educație plastică, dar și activităților extracurriculare ale învățământului de masă.  În același timp, folosirea aparatelor și programelor digitale pentru a crea lucrări de artă de mare valoare estetică,  este una dintre metodele pedagogice de a oferi o alternativă utilă la relația adictivă pe care tinerii o au cu telefoanele lor.

Concursul „Banalități ieșite din comun” (titlu împrumutat din conferința omonimă a Pr Diac. Adrian-Sorin Mihalache), a crescut exponențial de la ediția de anul trecut, dublându-se numărul de participanți, lucru care vădește interesul profesorilor de arte în promovarea acestui tip de expresie, folosind limbajul vizual într-un context nou care pune în evidența sensibilitatea artistică.

Capacitatea de a aprecia și de a reda frumosul nu este întotdeauna echivalentă, însă prin folosirea uneltelor digitale, această discrepanță se poate adesea echivala, oferind satisfacția unui produs estetic, mai ales  unor elevi cu capacități manuale reduse. Acest lucru se aplică și elevilor cu diferite grade de CES, care se bucură să poată crea imagini spectaculoase cu ajutorul aparatului foto încorporat în telefoanele moderne.

Era digitală este ubicuă și trebuie integrată conștient în cadrul sistemului de învățământ, dar și în viețile noastre personale, cu responsabilitate și creativitate, iar școala își poate aduce aportul la educarea acestei alegeri sănătoase, între utilizarea acestor unelte sau dependența față de ele.

Comments are closed.