Expoziție dedicată eroilor martiri ai Timișoarei

Vineri, 24 septembrie 2021, la sediul Memorialului Revoluției din Timișoara, Strada Oituz nr. 2B, a fost vernisată expoziția „Timișoara 15-22 Decembrie 1989”. La eveniment au participat oficialități locale, oameni de cultură, istorici, preoți, cadre univeristare, precum și persoane interesate de istoria revoluției din decembrie `89.   

Expoziția cuprinde mai multe spații expoziționale cu tematică specifică, precum „Cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu”, „Revoluţia Română din Decembrie 1989 în imagini” , „Revoluţia Română din Decembrie 1989 văzută prin ochii copiilor”, „Solidari cu România”, „Cronologia Războiului Rece”, „Eliberați de frică. Timișoara, Decembrie 1989”.

 „Prin acest demers dorim să aducem o nouă abordare asupra evenimentelor din decembrie `89, încercând să aducem în prezent emoția și trăirile revoluționarilor de atunci. Sperăm ca prin toate metodele de prezentare folosite, de la imagini, materiale audio și video, precum și diverse efecte speciale, toți vizitatorii care vor trece pragul să rămână cu amintiri frumoase și cu o emoție intensă despre Revoluția din Decembrie 1989. Toată documentația este culeasă din baza de date a insitututului, aici funcționând și Centrul Național de Documentare și Cercetare despre Revoluția Română. Prin această expoziție punem în valoare patrimoniul național pe care îl deținem”, a precizat Gino Rado, președintele Asociației Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, la eveniment a fost prezent pr. Ionel Popescu, vicar eparhial.

„Este un moment emoționant la Memorialul Revoluției din Timișoara prin organizarea acestei expoziții, ce aduce în atenția noastră evenimentele zguduitoare ce au avut loc la Timișoara în Decembrie 1989 și la începutul anului 1990. Sunt redate imagini care s-au petrecut în  diferite locuri ale orașului; regăsim în expoziție obiecte din acele vremuri, steagurile din care a fost decupată stema comunistă, ferestre prin care au pătruns gloanțele și au ucis oameni. Paraclisul Memorialului Revoluției este un loc aparte, un loc unic, un loc al rugăciunii, unde sunt menționate numele eroilor martiri care au căzut atunci răpuși de gloanțele trase de către opozanții Revoluției; sunt aici tineri care au murit în vârstă de 19, 21, 23 de ani, oameni în general până la vârsta de 76 de ani, toți au avut în minte și suflet dorința de eliberare de sub regimul comunist ateu, care a îngrădit libertățile și care ne-a interzis libertatea de exprimare a credinței noastre strămoșești”, a spus Pr. Ionel Popescu, vicar eparhial.

Expoziția este organizată de Memorialul Revoluției din Timișoara cu sprijinul financiar al Fundaţiei Konrad Adenauer din Germania, al doamnei arhitect Silvia Tripșa, care a realizat conceptul acestei expoziții, precum și prin voluntariatul unor persoane fizice.

Comments are closed.