Expoziţie permanentă Silviu Oravitzan la Muzeul Banatului din Timișoara

Noua expoziție permanentă, intitulată Spațiile Oravitzan, cuprinde 80 de lucrări care vor fi găzduite în opt săli de la etajul Bastionului Maria Theresia. Această expoziție dorește să contribuie la amplificarea celor mai importante proiecte artistice ale urbei noastre, care în acest an este Capitală Europeană a Culturii.

Vernisajul a avut loc joi, 14 septembrie, urmat de o masă rotundă dedicată creației lui Silviu Oravitzan, la care au participat personalități ale lumii cultural-artistice și muzeale din România, dar şi din străinătate. Vizitatorii vor putea vizualiza creația artistică a lui Silviu Oravitzan, marcată de o profunda spiritualitate, plină de dragostea lui Dumnezeu pentru om.

Expoziția este îmbogățită cu 12 lucrări inedite, pe care Silviu Oravitzan le-a donat Muzeului Banatului, opere din care transpare simbolul, element ce leagă știința de artă, tradiționalul de noutate, metafizicul de teologie, într-o comuniune a formelor și culorilor străbătute de o lumină creatoare.

La eveniment a participat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care a rostit o alocuțiune specifică momentului, în care a evidențiat talentul creator al artistului și a apreciat puterea de muncă și dragostea de artă, de teologie și de știință a celui care este maestrul Silviu Oravitzan.

Silviu Oravitzan ilustrează în opera sa trei mari paradoxuri. Primul este legat de geografie, demonstrând că Europa de Est a cultivat o formă de rezistență în fața brutalității comunismului prin formele de expresie vii. Al doilea paradox este legat de timp, arătând că, refugiindu-se în ancestral, în arhetipal, arta est europeană este uimitor de modernă. Al treilea paradox este legat de mediu, confirmând prin textura materialelor, partea manuală, migăloasă, și prin apelul la coerență și echilibru, că frumosul autentic are o geometrie intrinsecă, prin care se face diferența față de haos și improvizație. 

Într-o carieră ce se întinde pe mai multe decenii, Silviu Oravitzan a expus în numeroase galerii din România, Polonia, Ungaria, Suedia, Belgia, Elveţia, Luxemburg şi Grecia.  De asemenea, este prezent în sute de colecţii particulare din România, Franţa, Germania, Anglia, Grecia, Austria, Luxemburg, Elveţia, SUA și a primit numeroase premii și distincții, atât la nivel național, cât și internațional.

Maestrul Silviu Oravitzan, deși a trecut de vârstă de 81 de ani, încă continuă să creeze artă și astfel, devine sursă de inspirație pentru noile generații de artiști. Așa cum însuși mărturisește, artistul se folosește de simboluri universale precum crucea, pătratul, rombul, cercul și lumina pentru a sublinia profunda întrepătrundere dintre tradiția răsăriteană de rit bizantin și lumea contemporană.

În anul 2003 a avut o bună colaborare cu Arhiepiscopul Bartolomeu al Clujului, pentru reședința acestuia de la Mănăstirea Nicula (2005) și altarul bisericii „Schimbarea la față” din Cluj. În anul 2016 artistul începe colaborarea cu Mitropolitul Ioan al Banatului, concretizată în anul 2023, prin realizarea vitraliului „Lumina”, la Centrul eparhial din Timișoara.

Lucrările maestrului Silviu Oravitzan, care ne aduc în atenție Geneza și memoria ancestrală, vor fi expuse permanent la Muzeul Național al Banatului, unde va fi deschis un spațiu dedicat operei acestui reputat artist bănățean.

Expoziția Spațiile Oravitzan este organizată de Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Fundația „Oravitzan” și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Comments are closed.