Facultatea de Teologie din Timișoara are un sediu nou

Anul acesta, învățământul universitar timișorean a sărbătorit „Ziua Educației” prin inaugurarea noului sediu al Facultății de Teologie situat într-o locație centrală, din imediata vecinătate a Memorialului Revoluției, a Facultății de Arte și a Centrului de Cercetare al Universității de Vest.

La festivitatea de deschidere și inaugurare au participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, prof. Univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, cadre didactice și studenți  de la cele două facultăți: Teologie și Istorie.  

Momentul a debutat cu tăierea panglicii inaugurale și cu slujba de binecuvântare a noului sediu, oficiată de părinții profesori de la Facultatea de Teologie din Timișoara. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Facultății de Teologie.

În cuvântul său, Domnul Rector a subliniat eforturile depuse de Universitate pentru finalizarea acestui important proiect, așteptat de trei decenii, eforturi care s-au bucurat de sprjinul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan.  

Înaltpreasfinția Sa a mulțumit Domnului Rector, colaboratorilor Domniei Sale, și miniștrilor Educației Naționale și secretarilor de Stat, care au finanțat lucrarea din fonduri publice și din fonduri proprii.

Totodată, Părintele Mitropolit Ioan a subliniat că prin atribuirea acestui sediu și Facultății noastre de Teologie, care ani de zile a funcționat într-un internat de la marginea orașului, „i-ați oferit un loc lui Hristos în zona centrală a Timișoarei”.

În această clădire, fostă cândva cazarmă militară, studenții teologi vor avea un paraclis cu hramul „Sfinții Trei Ierahi” pentru rugăciune zilnică și practică liturgică, paraclis în care vor fi pomeniți și eroii martiri căzuți în Revoluția din Decembrie 1989.  

De asemenea, Chiriarhul Banatului a arătat că, pe lângă Facultatea de Teologie, se mai află în acest areal și Facultățile de Istorie și de Arte, care le vor fi de folos viitorilor preoți la însușirea unor cunoștințe de arhitectură și artă bisericească, necesare în viitoarea activitate pastoral-misionară.

În finalul cuvântului său, Părintele Mitropolit Ioan a evidențiat că prin funcționarea Facultății de Teologie în acest spațiu, care este o școală pentru veșnicie, se desăvârșește, abia acum, decretul regal de înființare a Universității de Vest Timișoara cu cele 3 facultăți, Istorie, Litere și Teologie, semnat de regele Mihai I al României în anul 1944.

Pentru renovarea acestui spațiu a fost nevoie de peste 8 milioane lei, mare parte fiind acoperiți din resursele proprii ale UVT, așa cum a precizat prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT din Timișoara.

La mansarda clădirii va funcționa Secretariatul General al UVT din Timișoara și Biblioteca Facultății de Teologie, iar la parter, un spațiu va fi dedicat și paraclisului teologic. 

La finalul evenimentului, toți cei prezenți au vizitat noul sediu, cu o arhitectură impresionantă, pe două nivele și cu mansardă, situat pe str. Oituz, în zona centrală a Timișoarei, având numeroase săli de curs luminoase și spațioase, săli de conferințe și de seminarii în care pot studia peste 600 studenți, precum și cabinete pentru profesori.

Comments are closed.