Festival de toacă, la Giroc

În Sfânta și Marea Zi de Marți, la Parohia Ortodoxă Giroc, a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfintitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, cea de-a XII-a editie a Festivalului „În glas de toacă”. Manifestarea a debutat în grădina de vară a  căminului cultural din Giroc, unde primarul comunei, Ionel Toma, părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, și părintele paroh Marius Șonea au rostit alocuțiuni despre frumusețea și importanța acestui festival cultural-spiritual.

       Au participat grupuri de tineri dornici să bată toaca, dar si să învete de la cei mai în vârstă, care au dobândit experientă în mănăstiri sau în satele lor cu prilejul sărbătorilor pascale în mod special. Invitatii de seamă au fost călugăritele de la Mănăstirea Timiseni-Sag.

        „Acest festival din Săptămâna Mare vine să ne aducă aminte atât de patimile Domnului Iisus Hristos, de cuiele bătute cu ciocanele în palmele si picioarele Sale, cât si de lectia de iubire neconditionată oferită umanitătii de Mântuitorul Hristos. Totodată se mai urmăreste continuarea traditiilor de Sfintele Pasti si transmiterea lor prin Biserică  generatiilor viitoare”, au transmis organizatorii.

        Toți participanții au primi, în dar, o pereche de ciocane de lemn, pentru desâvîrsirea artei bătutului de toacă.

Festivalul „În glas de toacă”, devenit traditional în Banat se organizează anual de Arhiepiscopia Timisoarei în colaborare cu Primăria Giroc si parohia ortodoxă din localitate.

Manifestarea a continuat în biserica parohială, unde a fost săvârșită slujba Deniei.

Comments are closed.