Hramul Mănăstirii Săraca

DSC_2463

La praznicul Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, numeroşi credincioşi bănăţeni şi-au îndreptat paşii spre Sfânta Mănăstire Săraca, din localitatea Şemlacul Mic, județul Timiş, care şi-a serbat cu acest prilej hramul istoric.

Sărbătoarea hramului a fost încununată  de prezenţa în mijlocul obştii monahale de aici a  Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, care a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al aşezământului. La slujbă au participat clerici şi credincioşi de la parohiile învecinate, precum şi un număr însemnat de pelerini, veniți la sfânta mănăstire din Timişoara şi Arad. Între aceştia s-au numărat tinerii Grupului Catehetic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur”, al Parohiei Timişoara-Fratelia și grupuri de credincioși de la bisericile timișorene „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel“ Viile Fabric și „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” Zona Tipografilor.

În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a hirotonit în treapta preoţiei pe diaconul Dinu Constantin Bâzgan, numit pe seama Parohiei Iecea Mică, din Protopopiatul Sânnicolau Mare, iar în final, s-a oficiat îndătinata slujbă de binecuvântare a roadelelor de struguri, precum şi o slujbă de pomenire pentru monahii și frații trecuţi la Domnul, ce au vieţuit în această sfântă mănăstire. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Theoforos” al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu.

Monument istoric, artistic şi cultural de o mare valoare, Mănăstirea Săraca este una dintre cele mai vechi vetre monahale bănăţene. Aici, la marile praznice şi sărbători, credincioşi din întreg Banatul îşi găsesc alinarea sufletească şi trupească, prin nevoinţă şi rugăciune, alături de obştea călugărilor condusă de Arhim. Climent Vântu.

Odorul cel mai de preţ al mănăstirii îl reprezintă biserica veche, cu hramul „Schimbarea la Faţă“, care datează de la ju­mă­ta­tea secolului al XV-lea, fiind ridicată pe locul unui lăcaş mai vechi. Aceasta a fost rezidită din piatră şi cărămidă în 1443 de către călugărul Macarie de la Tismana, trimis aici de Sfântul Nicodim (de la Tismana), şi apoi a fost renovată în anul 1730 de către Giuriciko Lazarevici şi fiii săi, Nicolae şi Chiriac. Pictura bisericii datează din 1730 şi este realizată de zugravii Andrei, fiul său Andrei, Ioan şi Chiriac, vrednici urmaşi ai iconografiei bizantine din ţara noastră. Prin bogata sa istorie, dar şi prin armonia deosebită a discretelor elemente bizatine ce îmbogăţesc podoaba sa artistică, străvechea biserică a Mănăstirii Săraca este cel mai reprezentativ lăcaş de cult din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei. 

DSC_2195 DSC_2224 DSC_2231 DSC_2257 DSC_2263 DSC_2275 DSC_2279 DSC_2309 DSC_2314 DSC_2327 DSC_2349 DSC_2382 DSC_2386 DSC_2395 DSC_2416 DSC_2422 DSC_2434 DSC_2491 DSC_2497

Comments are closed.