În fiecare an, când lumina praznicului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul coboară peste sufletele credincioșilor, drumul spre Mănăstirea Timișeni devine cărare de rugăciune. Așa a fost și acum, când sute de pelerini din întregul ținut al Arhiepiscopiei Timișoarei au simțit chemarea tainică a Înaintemergătorului și s-au îndreptat spre acest loc binecuvântat, aflat aproape de localitatea Șag.
Praznicul a fost binecuvântat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în foișorul de vară, sub bolta cerului înalt. Împreună cu Chiriarhul, în rugăciune și slujire, s-au aflat arhimandritul Simeon Stana, exarhul mănăstirilor, ieromonahi, preoți consilieri de la Centrul eparhial și catedrala mitropolitană, precum și preoți veniți din toate colțurile eparhiei.
În cadrul predicii susținute, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a subliniat exemplul oferit de Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, a cărui viață a fost dedicată în totalitate propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu și vestirii Împărăției Cerurilor. Totodată, a evidențiat că tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul a marcat un moment decisiv în istorie, eclipsând complet ziua de naștere a regelui Irod. De atunci, nu se mai pomenește despre aniversarea regelui tiran, ci doar despre sacrificiul Sfântului Ioan, care, prin vărsarea sângelui său, a sfințit această zi și a deschis calea tuturor martirilor pentru Hristos.
Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța spirituală a momentului, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru binecuvântarea de a ajunge la această sărbătoare. El a reamintit credincioșilor cuvintele lui Hristos, Care l-a numit pe Sfântul Ioan Botezătorul „cel mai mare bărbat născut din femeie”. Chiriarhul Banatului a evidențiat unicitatea Sfântului Ioan, subliniind că nu a mai existat și nu va mai exista vreodată un alt bărbat ca el.
De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a amintit profețiile Vechiului Testament, care au prevestit venirea în lume a lui Mesia, Fiul lui Dumnezeu, cu mai bine de 1.000 de ani înainte de nașterea sa. În același mod, a spus el, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost vestită cu 500 de ani înainte, printr-unul dintre profeții Vechiului Testament. „Iată cum Dumnezeu a rânduit ca și el să fie vestit cu mai bine de 500 de ani înainte de a se naște”, a adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.
La finalul Sfintei Liturghii, toți pelerinii au primit daruri de alimente din partea obștii monahale conduse de stravrfora Casiana Șimon, stareța mănăstirii.
Programul religios închinat ocrotitorului sfântului aşezământ a debutat în ajunul sărbătorii, miercuri, 28 august, când a fost săvârșită Vecernia cu Litie, Taina sfântului Maslu și sfânta Liturghie.
Mănăstirea de maici de la Șag, județul Timiș, a fost fondată în 1944 de mitropoliții Vasile Lazarescu și Nicolae Corneanu. Închisă de regimul comunist în 1959 și transformată în locuințe pentru muncitori forestieri, mănăstirea a fost redeschisă în 1968, datorită eforturilor mitropolitului Nicolae Corneanu. Sub păstorirea sa, mănăstirea a cunoscut o dezvoltare semnificativă, devenind un important loc de pelerinaj, situat la doar 15 km de Timișoara. Din 2002, au avut loc ample lucrări de construcție și modernizare, care au extins și renovat întregul complex monahal, pentru a răspunde numărului tot mai mare de pelerini.