Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite la Timișoara

Credincioșii timișoreni au participat joi, 10 iunie, la Sfânta Liturghie, oficiată cu prilejul praznicului Înălțării Domnului și la ceremoniile religios-militare, organizate în memoria eroilor români căzuți, de-a lungul vremii, pe câmpurile de luptă pentru libertatea şi demnitatea poporului român şi pentru apărarea credinţei strămoşeşti.

La Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților și a cadrelor militare din Detașamentul de onoare. După otpustul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfinția Sa, împreună cu soborul slujitor, a săvârșit, pe platoul din fața Catedralei mitropolitane, Slujba Parastasului pentru toți eroii și martirii neamului. În cadrul slujbei de pomenire au fost rostite numele eroilor poporului român căzuţi la datorie în războaiele purtate de Armata României ori în misiuni executate în teatrele de operaţii.

În continuare, la Monumentul Crucificării, aflat în proximitatea catedralei, au fost rostite mai multe alocuțiuni care au evidențiat importanța Zilei Eroilor, după care au fost depuse coroane și jerbe de flori, atât din partea Mitropoliei Banatului, cât și din partea autorităților locale și județene. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

Tot în această zi, la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Cimitirul eroilor din Calea Lipovei, la Monumentul Eroilor români din Primul și al Doilea Război Mondial și la Monumentele Eroilor sovietici, sârbi, germani, francezi au avut loc slujbe de pomenire, urmate de ceremonii militare și depuneri de coroane și jerbe de flori.

Ziua Eroilor sărbătorită cu prilejul zilei Înălțării Domnului

În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora.

În România, care a pierdut, în prima mare conflagrație a secolului al XX-lea, aproape un milion de militari și civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693 / 4 mai 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român. Țara noastră a devenit, astfel, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali.

Înălţarea Domnului, sărbătoare naţională         

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Totodată, Legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, a proclamat sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos la cer, drept sărbătoare naţională a poporului român.

Comments are closed.