Întâlnirea Părintelui Mitropolit Ioan cu voluntarii implicați în proiectul ITO Timișoara

La Universitatea de Vest din Timișoara a fost organizată sâmbătă, 1 aprilie 2023, sesiunea de lucru cu peste 300 de voluntari implicați în proiectul ITO (Întâlnirea Tinerilor Ortodocși), ce va avea loc la Timișoara, în perioada 31 august- 3 septembrie 2023.

Evenimentul s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care s-a adresat tinerilor prezenți în amfiteatrul „Ioan Mihai”, de la parterul UVT Timișoara. De asemenea, la întâlnire au fost prezenți Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației, care este și formator în cadrul sesiunilor desfășurate, părintele consilier Nichifor Tănase de la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul din eparhie, Oana Barbu, lect. univ. dr. la Departamentul de Științe ale Comunicării – UVT, preoți, formatori de la universitățile timișorene, profesori de religie, precum și sute de voluntari.

În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit Ioan a prezentat tinerilor conceptul ITO, ce cuprinde trei componente: istorică, culturală și spirituală. Întâlnirea de la Timișoara se dorește a fi o intersecție între axa verticală și cea orizontală a relațiilor dintre tinerii participanți, ceea ce va duce la o creștere a coeziunii spirituale și ne face să devenim prieteni cu Domnul Iisus Hristos. În acest sens Înaltpreasfinția i-a numit pe cei prezenți „prietenii lui Hristos”.

După cuvântul Chiriarhului, consilierul Romeo Moșoiu s-a adresat auditoriului, prezentând programul zilei. Cursul propriu-zis s-a desfășurat pe 10 grupe de formare, coordonați de 12 traineri specializați în comunicare.

Trainingul s-a concentrat pe competențe de lucru în echipă, comunicare interpersonală, prevenirea și gestionarea conflictelor și luarea deciziilor. În cadrul celor 10 grupe de formare s-au dezbătut aspecte privind cunoașterea și provocările proiectului ITO, lucrul în echipă și roluri în grup, dinamica relațională, instrumentul limbaj și comunicare, precum și comunicarea interpersonală. Totodată, s-a evidențiat comunicarea între grupuri și echipe, situațiile de risc și prevenirea și răspunsul la criză.

Obiectivele specifice acestui curs sunt cunoașterea participanților și crearea unei coeziuni de grup, contractarea față de agenda și obiectivele cursului, precum și aplicarea unor noțiuni de comunicare interpersonală în situații concrete de interacțiune în context ITO.

Au fost discutate și chestiuni administrative de care se ține cont pentru buna desfășurare a ITO Timișoara, părțile bune, provocările, dar și răspunsurile la aceste provocări. Aceasta este cea de-a treia întâlnire pe tema comunicării, celelalte două având loc, pe 30 și 31 martie, cu preoții și profesorii de religie. Astfel, joi, 30 martie 2023, la parohia Giroc a avut loc o amplă acțiune de formare în domeniul comunicării și managementului echipei a preoților din parohiile timișene. Facilitatorii, Oana Moșoiu, Iulia Țoța și Romeo Moșoiu, sunt traineri din București cu o vastă experiență în managementul echipelor și al evenimentelor. Au răspuns chemării 80 de preoți împărțiți în 3 grupe simultane de formare, temele abordate vizând lucru în echipă, roluri în grup, dinamica grupurilor, situațiile de risc și prevenirea/răspunsul la criză. Sesiunile de formare și informare despre ITO 2023 au vizat și profesorii de religie din școlile timișorene. Astfel, vineri, 31 Martie 2023, la Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” a avut loc întâlnirea formatorilor cu 70 de cadre didactice. 

”Pentru mine a fost o bucurie să văd această mobilizare, cu atâta timp înainte de eveniment. Este ca și când ITO a și început, ceea ce cred că este adevărat pentru organizatori și voluntari. A fost un training care a ”antrenat” abilitățile de comunicare și lucrul în echipă – la comunicare suntem oricum deficitari și merită antrenat acest ”mușchi” întotdeauna, iar lucrul în echipă este fundamental pentru a derula un eveniment de asemenea anvergură cum este ITO, cu peste 3500 de participanți așteptați din toată țara și din străinătate. Au fost exerciții care au simulat dificultățile și blocajele de comunicare, am vorbit despre codificare și decodificare în procesul comunicării, despre intenții și modul în care construim conștient o comunicare eficientă, cu scop și cu punere în acțiune. Am găsit multă disponibilitate de învățare, de dezvoltare personală și la nivel de grup, comunitate, iar bucuria de a găzdui acest eveniment emblematic s-a simțit în atmosfera trainingului.”, ne-a declarat Oana Moșoiu, Lect. Univ. Dr., Universitatea din București, trainer și consultant în educație și formare.

Profesorii au un rol hotărâtor în agregarea tinerilor și pregătirea acestora pentru evenimentul ITO 2023, ce va avea loc în această toamnă la Timișoara. Coordonarea echipelor de voluntari, diseminarea programului de evenimente și a acțiunilor, propunerea unor acțiuni comune, managementul resurselor, sunt doar câteva dintre posibilele contribuții ale profesorilor de religie la acest așteptat eveniment.

Întâlnirea internațională a tinerilor ortodocși (ITO) – Timișoara 2023 este eveniment cu participare națională și internațională, organizat în perioada 31 august – 3 septembrie 2023 la Timișoara. Organizarea întâlnirii a fost aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin hotărârile nr. 5387/20.06.2019 și 10.101/29.10.2022.

Comments are closed.