Mănăstirea Dobreşti din Arhiepiscopia Timişoarei şi-a prăznuit ocrotitoarea

   Vineri, 14 octombrie, de praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, Mânăstirea Dobreşti din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei şi-a serbat întâiul hram. Slujbele religioase închinate Ocrotitoarei aşezământulu monahal au debutat în ajunul sărbătorii, cu oficierii Vecerniei Mari şi a privegherii de toată noaptea.

    În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Siluan, episcopul românilor ortodocşi din Ungaria şi de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, în pridvorul bisericii mănăstireşti, aflată în construcţie, special amenajat cu acest prilej. Soborul slujitorilor a fost alcătuit din preoţi şi diaconi de la parohiile şi mănăstirile învecinate, precum şi delegaţi ai celorlalte eparhii din cuprinsul Mitropoliei Banatului.

   În cadrul slujbei, monahul Pantelimon a fost hirotonit întru diacon, pe seama Sfintei Mănăstiri Dobreşti, iar în final, a fost oficiată panihida de pomenire a părinţilor Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Alexie şi Stela Ciobotea. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul Ligii Tineretului Creştin Ortodox Român (LTCOR), din Lugoj, condus de prof. Alina Bogoevici. La sărbătoarea hramului au participat numeroşi credincioşi, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

   În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Siluan, a subliniat importanţa cinstiri sfinţilor, căci prin viaţa şi faptele lor sunt exemple şi modele de vieţuire creştinească pentru noi toţi. În acest sens, Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi este o mărturie vie a împreună-lucrării lui Dumnezeu cu omul, şi totodată o grabnică folosioare şi ajutătoare a tuturor celor care aleargă cu credinţă spre ajutorul ei.

    În final, Ieromonahul Matei Buliga, stareţul Mănăstirii Dobreşti, a mulţumit Prea Fericitului Părinte Daniel, Pariahul Bisericii Ortodoxe Române, ctitorul mănăstirii şi Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, pentru purtarea de grijă arătată de-a lungul vremii  şi implicarea directă în avansarea lucrărilor de constucţie, precum şi tuturor credincioşilor prezenţi pentru participarea la sfintele slujbe închinate hramului.

Comments are closed.