Mănăstirea Dobreşti

Hram: „Sfânta Cuvioasă Paraschiva“ – 14 octombrie, „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul“ – 20 iulie şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ – 2 iulie
Adresa: sat Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş
Telefon: 0256/333199
Acces: rutier:
Varianta I: E 70 Timişoara–Lugoj, la intrare în Coştei ramificaţie la stânga, DL 85  Balinţ–Bara, ramificaţie la dreapta spre Lăpuşnic–Dobreşti
Varianta II: DN 68A Făget–Lugoj, ramificaţie la dreapta spre Mănăştur, spre Bethausen pe DJ 609B, ramificaţie la dreapta, Cladova–Ohaba Lungă, ramificaţie spre Dobreşti
Stareţ: protosinghel Matei Buliga.
Slujitori: protos. Matei Buliga, ierom. Grichentie Costea şi ierod. Pantelimon Chirilă

S-a înfiinţat în anul 2003, la iniţiativa şi cu stăruinţa Preafericitului Părinte dr. Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acea vreme mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, originar din Dobreşti, care a achiziţionat un teren pentru construcţia aşezământului.
În prezent, obştea monahilor locuieşte într-o casă din sat care a fost achiziţionată în anul 2003, împreună cu câteva grădini.
La 23 octombrie 2005, cu binecuvântarea Chiriarhul locului, I.P.S. Mitropolit Daniel al Moldovei şi Bucovinei şi P.S. Episcop-vicar Lucian Lugojanul de la Arhiepiscopia Timişoarei, împreună cu mai mulţi preoţi şi diaconi au sfinţit locul pe care se va construi biserica, aşezând piatra de temelie.
La 6 iulie 2009 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat, pentru prima dată în această calitate, mănăstirea de la Dobreşti.
Demisolul noii biserici sa dat în folosinţă la data de 14 octombrie 2010, după sfinţirea oficiată de către Preasfinţitul Episcop Lucian al Caransebeşului şi Preasfinţitul Episcopvicar Paisie Lugojanul.
Biserica mănăstirii este în plin proces de construcţie.

Comments are closed.