Manifestări comemorative la Memorialul Revoluției din Timișoara

În această perioadă de decembrie, Memorialul Revoluției din Timișoara organizează o serie de manifestări dedicate revoluției din decembrie 1989.

În rândul acestora se înscriu expoziția „Rețeaua Memoriei”, lansarea revistei Memorialul Revoluției 1989 nr. 32 şi Revoluția din 1989 ediție bilingvă rom/engl., ș.a., dar și activități cu elevii și studenții din oraș, cu scopul de a informa tânăra generație cu privire la adevărata față a evenimentelor din decembrie 89, care au dus la căderea regimului comunist-ateu din România.

Astfel, la data de  18 decembrie a.c., Memorialul Revoluției de la Timișoara, situată pe strada Oituz nr. 2B, a fost vizitat de mai multe grupuri de elevi, coordonate de profesorii lor de istorie și religie, pentru a lua contact cu acest centru reprezentativ de documentare și informare cu privire la revoluție și la fostul regim comunist.

Cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Ioan, în prima parte a zilei a fost săvârșită, de către preotul Ionel Popescu, vicar eparhial și de preotul Eugen Babescu, în paraclisul amenajat la parterul memoriului, slujba de pomenire a eroilor timișoreni uciși în revoluție, ale căror nume sunt scrise pe pereții acestui sfânt lăcaș.

„În urmă cu 34 de ani, sute de credincioși s-au adunat în Piața Sfânta Maria și, cu un curaj deosebit, au scandat pentru libertate și totodată au oprit tramvaiele în semn de protest față de regimul comunist-ateu. La ceasul serii, cei de față au văzut un preot cu barbă, în ținută, care împărțea lumânări protestatarilor. Era regretatul părinte Ioan Olariu, parohul Parohiei Ortodoxe Române Timișoara-Iosefin. Dorind a fi împreună cu parohienii săi, el a mers acolo și prin participarea la acea manifestare de început a revoluției, a insuflat curaj timișorenilor care luptau pentru libertate, demnitate și credință”, a precizat preotul Ionel Popescu.

La slujbă au participat sute de elevi, împreună cu profesorii lor.

După acest moment a urmat un pelerinaj la monumentele revoluției din Timișoara, iar seara a avut loc un spectacol de teatru portabil, condus de Alexandru Maniu. În toate aceste activități Memorialul a avut ca parteneri școlile și liceele din Timișoara.

Asociaţia Memorialul Revoluţiei din Timișoara s-a constituit în 26 aprilie 1990, având ca scop statutar omagierea eroilor – martiri din timpul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 și tezaurizarea imaginilor, documentelor și mărturiilor despre revoluția din Timișoara.

Prin Legea nr. 46/2000, Asociaţia Memorialul Revoluţiei a primit statutul de „Ansamblu de Interes Naţional”, ceea ce a dus la înfiinţarea Centrului Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică despre Revoluţia Română din 1989. Centrul își propune să fie un instrument eficient de informare cu privire la evenimentele care au determinat prăbușirea regimului comunist-ateu din România, valorificând informaţia istorică românească legată de evenimentele anului 1989 din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Datorită activităţii de documentare şi cercetare din cadrul Centrului, s-au editat și publicat mai multe cărți, precum și revista bianuală „ Memorial 1989 – Buletin ştiinţific şi de informare”.

Comments are closed.