Manifestări dedicate Armatei Române, la Timișoara

Astăzi, 22 octombrie 2020, în contextul condițiilor impuse de pandemie, la Timișoara au debutat o serie de activități dedicate zilei Armatei Române, care vor continua până pe data de 25 octombrie, inclusiv.  

În acest sens, la Monumentul Ostașului Român din Parcul Central al orașului a avut loc ceremonia depunerii de coroane întru cinstirea memoriei ostașilor români care și-au  jertfit viața pe câmpurile de luptă, pentru „apărarea țării și reîntregirea Neamului”.  

Apoi, cadrele militare s-au deplasat pe explanada catedralei mitropolitane, unde au fost întâmpinate de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. Părintele Mitropolit  a binecuvântat „Ştafeta Veteranilor” și pe toți ofițerii și soldații Brigăzii 18 Infanterie „Banat”. Slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc a fost oficiată apoi  de către preoții și diaconii catedralei mitropolitane.   

Acţiunea presupune purtarea unei ştafete reprezentate de una dintre culorile drapelului tricolor – albastru, galben şi roşu, prin alergare pe trei trasee (însumând peste 1.000 de kilometri), toate având ca destinaţie finală oraşul Carei, eliberat de sub ocupaţie străină la 25 octombrie 1944.

Ticolorul românesc va fi purtat, în zilele următoare, prin județele din Vestul României urmând ca Duminică, 25 octombrie, să ajungă la Monumentul ostașului român de la Carei, județul Satu Mare.

În această localitate de la granița de Vest a României vor fi comemorați martirii, eroii și soldații români căzuți pe câmpurile de luptă. Pe monumentul de la Carei este gravat de altfel următorul text: „Glorie ostașilor armatei române, căzuți în luptele pentru eliberarea patriei”.  

În fiecare an, la 25 octombrie, în baza Decretului nr. 381 din 1 octombrie 1959, se sărbătorește Ziua Armatei Române. La această dată se aniversează victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația horthystă, din 25 octombrie 1944.

Comments are closed.