30 martie, ora 13.00 – Catedrala Mitropolitană
Urmare hotărârii Sfântului Sinod nr. 1231 din 10 februarie 2017, privind „aprobarea implicării eparhiilor în organizarea Marșului pentru Viață, cel puțin în reședințele de județ și în orașele unde sunt sedii de protopopiate”, Patriarhia Română, în colaborare cu Asociația Studenți pentru Viață, organizează activități și evenimente dedicate protejării vieții. În acest sens, luna martie este desemnată „Luna pentru viață”, iar activitățile Provita din această lună gravitează în jurul Praznicului Bunei Vestiri și, în special, al Născătoarei de Dumnezeu, Maica Vieții.
Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, Ioan, Mitropolitul Banatului, Sectorul învățământ și activități cu tineretul, în colaborare cu Sectorul social și Federația Filantropia Timișoara, au alcătuit un calendar de activități împreună cu profesori și studenți de la Facultatea de Teologie (UVT), profesori și elevi de la Liceul Teologic Ortodox „Sf. Antim Ivireanul” din Timișoara, voluntari ASCOR Timișoara și din cadrul Ligii Studenților.
De asemenea, cele mai importante 10 licee din Timișoara, în cadrul orei de Religie, vor realiza ateliere pro-viață la care sunt invitați studenți teologi și voluntari ASCOR. Ca o noutate, anul acesta se organizează două conferințe Provita: una dintre acestea în colaborarea cu Centrul eparhial al Episcopiei Dacia Felix (25 martie a.c.) – „Construim împreună pentru VIAȚĂ” – la care participă 4 cadre didactice universitare de la Facultatea de Teologie din Timișoara, precum și una dedicată preoților și credincioșilor din protopopopiatele Timișoara 1 și 2, cu titlul „Medicină și Credință” (26 martie a.c.). Activitățile se vor încheia cu participarea la Marșul pentru Viață care ava avea loc sâmbătă, 30 martie 2024.
Alături de preacucernicii părinți și credincioșii parohiilor, vor mai participa preoți misionari, elevi seminariști, studenți și profesori de teologie, profesori de religie împreună cu elevii lor, APOR, ASCOR și Liga Studenților. Pe treptele Catedralei Mitropolitane vor susține câte un discurs Părintele Lect. univ. dr. Marius Florescu (Facultatea de Teologie) și Părintele profesor Sergiu Pantea (Liceul Teologic Ortodox „Sf. Antim Ivireanul”). Traseul manifestării este următorul: Catedrala Mitropolitană – Str. 20 Decembrie 1989 – Bvd. I.C. Brătianu – Bvd. Revoluției 1989 – Prefectură.
Avortul reprezintă astăzi un fenomen social, cu consecință directă asupra scăderii natalității și reprezintă, implicit, o reală amenințare demografică asupra existenței umane. Învățătura creștin-ortodoxă susține sacralitatea vieții intrauterine și deiformitatea acesteia încă din prima clipă a existenței sale, atragând atenția asupra faptului că embrionul uman este o persoană ce trebuie protejată.
Potrivit învățăturii biblice, Dumnezeu zideşte duhul omului înăuntrul lui (Zaharia 12, 1), sufletul şi trupul începând să existe deodată, din momentul zămislirii. În acest sens, avortul este o întrerupere de viaţă umană reală. La fel ca și Irineu (Refutatio, 5, VI, 1), Tațian crede că tot omul, atât în trup cât și în suflet, este creat după chipul lui Dumnezeu, de vreme ce omul întreg este templul Duhului Sfânt.
În zilele noastre însă tot mai multe femei refuză să fie mame, refuzând Darul vieții care este o binecuvântare a lui Dumnezeu, iar „femeia se mântuiește prin naștere de prunci” (1 Tim. 2, 15).
Întreruperea sarcinii înseamnă ucidere cu premeditare și este un păcat greu de iertat la Dumnezeu. Așadar, refuzul de a da viaţă sau oprirea cursului vieţii, sunt expresia unei mentalităţi secularizate care a pierdut sensul spiritual al existenţei umane.
Vă rugăm să considerați demersul o invitație a dragostei și responsabilității misionare a Bisericii Ortodoxe Române, luând parte la Marșul pentru Viață din 30 martie a.c., începând cu ora 13.00.