Mii de timişoreni au participat la slujba de Bobotează de la catedrala mitropolitană

La catedrala mitropolitană din Timişoara, slujbele religioase închinate praznicului Botezului Domnului au fost oficiate de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie şi Sfinţirea cea Mare a Apei, în prezenţa a numeroşi credincioşi.

Ca în fiecare an,  mii de timişoreni au participat la slujba de Bobotează de la catedrala mitropolitană, pentru a duce la casele lor Agheasma cea Mare sfinţită  în cadrul Sfintei Liturghii. Cu acest prilej Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a adresat un bogat cuvânt de învăţătură referitor la înţelesurile duhovniceşti desprinse din marele praznic. Ierarhul a subliniat faptul că „la Botezului Domnului în râul Iordan, are loc arătarea Preasfintei Treimi, pentru că Dumnezeu-Tatăl a mărturisit despre Iisus Hristos că este Fiul Său, iar Duhul Sfânt, în chip de porumbel, a venit şi s-a aşezat deasupra Fiului”. În acelaşi timp Preasfinţia Sa a arătat că o dată cu venirea Mântuitorului la Sfântul Ioan Botezătorul are loc  recunoaşterea Lui ca Mesia. „ Cuvântul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul din pericopa evanghelică de astăzi mărturiseşte despre Mântuitorul Hristos ca fiind cel care se smereşte deplin şi care va ridica păcatele lumii, prin jertfa Sa pe cruce”, a mai precizat PS Paisie.

În finalul Sfintei Liturghii, după rugăciunea amvonului, Ierarhul, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi  a săvârşit Sfinţirea cea Mare a Apei. În cadrul slujbei au fost înălţate rugăciuni pentru ca lucrarea cea curăţitoare a Treimii, Celei mai presus de fire să se pogoare peste apă şi să-i dăruiască ei „harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului”. După sfinţirea apei, Preasfinţia Sa a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor până la ieşirea din sfântul lăcaş, unde i-a binecuvântat pe toţi cei aflaţi pe treptele catedralei. După slujbă, preoţii slujitori au împărţit credincioşilor prezenţi Agheazma cea Mare şi iconiţe cu praznicul Botezului, administraţia catedralei pregătind în acest an  vase cu o capacitate de aproximativ 5000 de litri de apă.

Comments are closed.