Zilele Sfântului Siluan Athonitul

DSC_4666

În zilele de 24-25 septembrie la Timişoara s-a desfăşurat simpozionul internaţional intitulat „Zilele Sfântului Siluan”. Evenimentul, ajuns la cea de-a VI-a ediţie, a fost organizat de Arhiepiscopia Timişoarei şi de Asociaţia Culturală „Kratima“ din Timişoara, în colaborare cu Vicariatul Ortodox Sârb din Timişoara, şi a avut ca invitaţi pe ierom. Pimen Dejanovici, stareţul sfintei mănăstiri Vitovniţa din Serbia şi pe pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.

Tema din acest an a simpozionului a fost „Cum îţi sunt gândurile, aşa îţi este şi viaţa! Doi monahi în acelaşi duh: Sfântul Siluan şi părintele Tadei de la Vitovniţa“. Timp de două zile, cei doi invitaţi au descoperit timişorenilor din bogata învăţătură a celor doi mari monahi, aşa cum reiese din scrierile lor, dar şi din mărturiile celor care i-au cunoscut.

Ieromonahul Pimen Dejanovici a vorbit miercuri, 24 septembrie, despre lucrarea duhovnicească a stareţului Tadei, iar Pr. Gheorghe Holbea a susţinut joi, 25 septembrie, conferinţa despre “Anamneza duhovnicească”.

Delegatul Centrului Eparhial la eveniment a fost pr. Zaharia Pereş, care a transmis celor prezenţi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului şi gândurile de bine din partea Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Moderatorul evenimentului a fost pr. conf. dr. Constantin Jinga, de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara.

Simpozionul, devenit o frumoasă tradiţie pentru timişoreni, vine să familiarizeze tinerii şi credincioşii cu viaţa Sfântului Siluan Athonitul şi a altor mari părinţi ai Bisericii contemporani cu noi, care au cunoscut bucuriile vieţii duhovniceşti printr-o viaţă de asceză şi practicarea virtuţilor în Duhul Sfânt.

DSC_4756 DSC_4649 DSC_4662 DSC_4669 DSC_4677

Comments are closed.