Preotul Trăilă Gherga a plecat la Domnul (1949-2022)

Preotul Trăilă Gherga (1949-2022)

Duminică, 13 februarie, părintele pensionar Trăilă Gherga, fost slujitor la parohia Timișoara – Dacia, Protopopiatul Timișoara I, a plecat la Domnul. Născut în localitatea Forotic, județul Caraș­-Severin, la data de 2 decembrie 1949, părintele Trăilă Gherga a urmat cursurile școlii generale în localitatea natală și pe cele ale Seminarului Teologic din Caransebeș, în perioada 1964-1969, apoi s-a înscris la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, unde a studiat între anii 1969-1973.

La 1 septembrie 1968 s-a căsători cu Dorina Cozac. Un an mai târziu, la 9 noiembrie 1969, a fost hirotonit diacon, în parohia Ghilad (protopopiatul Deta), iar după șapte zile (16 noiembrie) a fost hirotonit preot în biserica parohiei Herneacova (protopopiatul Timișoara), pe seama enoriei Ferendia, încredințându-i-se spre suplinire și parohia Clopodia (1974-1975), din protopopiatul Deta.

Pentru activitatea pastorală și misionară eficientă din parohia Ferendia, părintele Trăilă Gheorghe a fost transferat la parohia Bocșa-Montană (1976). În anul 1978 i s-a încredințat funcția de „preot misionar” al protopopiatului Reșița, fiind răsplătit, pentru strădaniile sale și pentru bunul mers al vieții eclesiale din protoerie, cu distincția de „iconom” (1979).

La 1 septembrie 1981 a fost numit profesor și director la Seminarul teologic din Caransebeș, unde a predat Tipic, Liturgică și Administrația Bisericească. Acolo a învățat „din mers” regulile administrative și subtilitatea actului pedagogic și educativ. La Caransebeș s-a dovedit a fi un bun coleg și prieten cu dascălii de la acea vreme – unii mai tineri, unii colegi de generație iar alții foști profesori, care l-au îndrumat în timpul studiilor seminariale. Mai mult, în timpul mandatului său a fost pictată biserica „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, pe atunci lăcaș destinat activităților liturgice ale Seminarului. Astfel, pentru calitățile sale umane și sacerdotale a fost onorat cu distincția de „iconom stavrofor” (1985).

În 1990, regretatul mitropolit Nicolae Corneanu, în semn de prețuire, l-a numit preot-paroh la parohia Timișoara-Cetate, cu slujirea în Catedrala mitropolitană.

După ce s-au finalizat primele lucrări la biserica nou înființată a parohiei Timișoara Cetate, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” (1994),  a făcut parte din soborul altarului lui Hristos, alături de vrednicii preoți Jivoin Forga și Ioan Bude. În această biserică a activat până la pensionare (2015).

După pensionare, părintele Gherga, împreună cu doamna preoteasă Dorina, au fost nelipsiți de la sfintele Liturghii oficiate la biserica „Sfântul Ilie” din Timișoara (2015-2022).

Prezența sa la altarul bisericii „Sfântul Ilie” nu a fost formală, ci comunitar euharistică: de fiecare dată s-a cuminecat împreună cu preoții slujitori și cu obștea credincioșilor enoriei, care îl frecventează pe Hristos Domnul și se împărtășesc cu Trupul și Sângele Lui, spre iertarea păcatelor și spre viața de veci!

În anul 2020, Editura „TIM” din Reșița a editat, în colaborare cu Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa, cel de-al 53-lea volum din seria „Bocșa – istorie și cultură”, dedicat preoților și teologilor ortodocși ai locului, de ieri și de azi. În volumul amintit este menționat și părintele Trăilă Gherga, ca unul dintre preoții destoinici și de vrednică amintire ai Bisericii Ortodoxe din Bocșa.

Dacă ar fi să ascultăm acum gândul ultim al părintelui Trăilă, în mod sigur ar fi unul care se regăsește în scrierile Sfântului Apostol Pavel: „Tu – clericule, sau credinciosule – fii treaz în toate, suferă răul, fă lucru de evanghelist, slujba ta fă-o deplin! Că eu de-acum mă jertfesc și vremea despărțirii mele s-a apropiat. Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârșit, credința am păzit. De acum mi s-a gătit cununa dreptății, pe care Domnul îmi va da-o în ziua aceea, El, Dreptul Judecător, și nu numai mie, ci și tuturor celor ce au iubit arătarea Lui” (II Timotei, 4, 5-8).

Trupul neînsuflețit al părintelui Trăilă Gherga a fost depus în biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, a Parohiei Timișoara Dacia. În această seară și mâine seară, de la ora 18,00, vor fi oficiate îndătinatele slujbe și se va citi Psaltirea pentru odihna sufletului și iertarea păcatelor preotului Trăila Gherga. Marți, 15 februarie, de la ora 10,00 se va săvârși Sfânta Liturghie, și de la ora 12,00 slujba de înmormântare tot la biserica din Dacia. Înhumarea preotului Trăila Gherga va avea loc, după Slujba de prohodire în Cimitirul Parohiei Timișoara – Ronaț, strada Ovidiu Balea nr. 10.

Din partea Părintelui Mitropolit Ioan, a Preasfințitului Părinte Episcop-vicar Paisie Lugojanul și a membrilor Permanenței Consiliului Eparhial transmitem familiei îndoliate sincere condoleanțe și toată compasiunea pentru pierderea suferită.

Dumnezeu să-l ierte și să-i facă parte în lumea drepților Săi!

Comments are closed.