Parohia Giarmata-75 de ani de la târnosirea bisericii

Miercuri, 8 septembrie 2021, cu ocazia praznicului ,,Nașterea Maicii Domnului”, biserica parohială din Giarmata și-a sărbători hramul, cinstind-o prin rugăciune pe Maica Domnului, ocrotitoarea  bisericii și a comunității. Credincioșii au participat în număr mare la evenimentele prilejuite de sărbătoarea parohiei, anul acesta fiind marcat de împlinirea a 75 de ani de la târnosirea bisericii parohiale.

Programul liturgic a debutat în ajunul sărbătorii cu slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de slujba Utreniei și de Taina Sfântului Maslu, continuând în ziua praznicului cu Acatistul Nașterii Maicii Domnului și Sfânta Liturghie. În ziua praznicului au slujit  următorii clerici:  Cristian Păiș, protopopul locului, Ioan Sălvan-parohul bisericii, Mihai Venter-preot coslujitor al parohiei Giarmata, Marcel Valicu-parohia Timișoara Cetate, Gheorghiță-Cristian Popa-parohia Cărpiniș, Dan Oancea-parohia Dumbrăvița Banat II, Doru Melinescu-parohia Timișoara Aeroport, Vasile Suciu-parohia Giarmata Vii și diaconul Adrian Borlea-Catedrala mitropolitană.

 Răspunsurile liturgice din cadrul Sfintei Liturghii au fost date de Corala ,,Lira” din Reșița. Cuvântul de învățătură a fost rostit de protopopul Cristian Păiș, care a vorbit despre importanța sărbătorii, despre preacinstirea Maicii Domnului, în final transmițând binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. A urmat apoi înconjurarea bisericii și tradiționala slujbă de ,,tăiere a colacului”, pomenind totodată ctitorii sfintei biserici.

Preotul slujitor Mihai Venter a prezentat apoi un scurt istoric al parohiei Giarmata, precum și o expoziție de fotografii din arhiva parohială, exprimându-și nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului, dar și al credincioșilor în vederea începerii construcției unei noi biserici în localitatea Giarmata care, fiind o localitate periurbană a Timișoarei, s-a extins în ultimii ani.

Primarul comunei Giarmata, domnul Claudiu Mihălceanu, prezent la eveniment a apreciat activitatea parohiei, asigurându-i pe cei prezenți de sprijinul Primăriei în vederea construirii noii biserici.

În final preotul paroh Ioan Sălvan a mulțumit Bunului Dumnezeu și Maicii Domnului pentru binefacerile care au fost revărsate asupra preoților și credincioșilor din parohia Giarmata, oficialităților, preoților și tuturor celor prezenți.

Comuna Giarmata, Județul Timiș, este situate la circa 12 km nord-est de Timișoara și la 50 km de Lipova. Parohia Ortodoxă Română din Giarmata s-a înființat în anul 1946, prima slujbă  s-a făcut în școala din localitate chiar de Sfintele Paști. La 8 septembrie 1946 s-a sfințit o capelă amenajată într-o sală de spectacole proprietate a lui Iosif Kolleng, nr. 475. Sfințirea s-a făcut de către un sobor de preoți în frunte cu protopopul dr. Patrichie Țiucra, iar hramul capelei a fost „Nașterea Maicii Domnului”, ce se păstrează până în prezent.

Comments are closed.