Patrimoniul din Banat. Provocări și soluții

dsc_0008-largeLa Casa Artelor din Timișoara a avut loc marți, 22 noiembrie, ultima întâlnire din cadrul evenimentului Biserici înlemnite din Banat. Tema întâlnirii a fost Patrimoniul din Banat. Provocări și soluții, la care au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor de resort din Județul Timiș, din cadrul Direcției de Cultură și Patrimoniu, Consiliul Județean, Asociația Peisagiștilor din Banat și profesori de la universitățile și facultățile timișorene, Muzeul Național al Banatului. Moderatoarea evenimentului a fost lect. Univ. Dr. Andreea Lazea, de la Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT Timișoara.       

La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a luat parte la discuțiile constructive și a contribuit cu soluții pertinente și concrete pentru ca acest proiect al tinerilor peisagiști și arhitecți să devină realitate cât mai curând. Biserica din Banat este beneficiara acestui patrimoniu, iar Înaltpreasfinția Sa a apreciat efortul acestor tineri, care doresc să salvgardeze bisericile de lemn într-un mod profesionist, cu ajutorul unor specialiști din domeniu.

bis_inlemnite

 Una din acestea este biserica de la Crivina de Sus (județul Timiș) – prezentă prin piesa centrală a expoziției – șindrila care a acoperit-o câteva decenii și care, reînvestită cu sens, a devenit altceva decât acoperiș. Organizatorii expoziției propun vizitatorilor o incursiune nu doar în istoria celor mai vechi biserici de lemn din Banat, ci un excurs în propria istorie de viață și propriile valori prin trei niveluri: spiritual, patrimonial și estetic.

Dorința tinerilor implicați în proiectul Biserici de lemn înlemnite din Banat este acela de a crea la Crivina de Sus un centru important de restaurare și o școală de meșteri populari, care să pună în valoare civilizația lemnului din zona Banatului.

De asemenea, în cadrul acestui amplu eveniment, în data de 19 noiembrie, s-au desfășurat în galeria subterană a Casei Artelor două evenimente complementare: Performance – Cata Xilos și Prelegere – despre Metafizica lemnului sau Lignosacramental susținute de lect. Univ. Dr. Gabriel Kelemen, de la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universitatea de Vest din Timișoara. Prelegerea a urmărit să exemplifice dimensiunea naturală-arhetipală-simbolică a codrului, arborelui, cât și a materiei lemnoase ca și rezonator sacru-mental. Totodată, a fost rulată și proiecția „Crucea de pocal”, o ilustrare serială a influenței sunetului asupra vinului roșu, generate în subsidiar prin fenomene armonice rezonante de tip staționar.

În cadrul evenimentului dedicat salvării bisericilor de lemn din Banat, desfășurat în perioada 17-22 noiembrie, organizatorii au propus proiecții succesive de filme tematice, iar cei interesați au putut admira frumusețea bisericile de lemn din Banat prin prezentarea proiectului Biserici înlemnite din Banat și expoziția de fotografie. 

dsc_0011-large dsc_0013-large dsc_4593-large dsc_4602-large dsc_4603-large dsc_4613-large dsc_4618-large

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.