Pomenirea Patriarhului Irineu al Serbiei la Timișoara

Astăzi, 22 noiembrie, la Catedrala episcopală ortodoxă sârbă din Timișoara a avut loc Sfânta Liturghie, la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

Din încredințarea Preasfințitului Lukijan Pantelić, episcop de Buda, Sfânta Liturghie a fost oficiată de preotul Marinco Markov, vicar al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara, de preotul Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.  

Au fost prezenți Consulul Serbiei la Timișoara,  Președintele Uniunii sârbilor din România și un număr mare de credincioși sârbi din urbea de pe Bega.  

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, care a tâlcuit pericopa evanghelică în care se vorbește despre Învierea fiicei lui Iair (conform calendarului Iulian).

După Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit Ioan, împreună cu soborul de preoți și diaconi, a oficiat slujba de pomenire a Patriarhului Irineu al Serbiei.

La final, Chiriarhul Banatului a lăsat un mesaj în cartea de condoleanțe, deschisă la sediul Episcopiei sârbe din Timișoara, apoi s-a întreținut cu Consulul sârbilor din oraș și cu Președintele Uniunii sârbilor din România.  

În acest context, Părintele Mitropolit a evocat personalitatea Patriarhului Irineu, pe care l-a întâlnit la Sfântul Sinod de la Creta din 2016 și împreună cu care a slujit Sfânta Liturghie în Muntenegru în urmă cu doi ani.  

Consulul Serbiei la Timișoara a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioan pentru vizita frățească de astăzi și a subliniat încă o dată bunele raporturi care există între bisericile și țările noastre.  

Patriarhul Irineu a fost înmormântat duminică, 22 noiembrie 2020, în Catedrala Sf. Sava din Belgrad. Este al 45-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe și totodată primul întâistătător sârb înhumat în cripta catedralei de pe colina Vracear.

***

Patriarhul Irineu s-a născut în data de 28 august 1930, în localitatea Vidova de lângă oraşul Čačak, Serbia.

În luna octombrie 1959, după terminarea studiilor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad, este tuns în monahism la Mănăstirea Rakovica de Patriarhul Gherman al Serbiei.

În data de 14 iulie 1974 este hirotonit Episcop de Moravica, fiind numit Episcop Vicar Patriarhal.

În anul 1975 a fost ales Episcop de Niş, deţinând această demnitate până în data de 22 ianuarie 2010, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgrad-Karlovci şi Patriarh al Serbiei.

Comments are closed.