Popas duhovnicesc la mănăstirea Partoș

Sâmbătă, 30 noiembrie, ziua de cinstire a sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României și a sfântului Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, la invitația Preacuviosului părinte arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, corala „Doina Banatului” a parohiei Timișoara Iosefin, dirijată de prof. Florin-Nicolae Șincari și  însoțită de preotul Ionel Popescu, vicar eparhial, a efectuat un pelerinaj la mănăstirea Partoș, străvechi așezământ monahal din Banatul istoric.

La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată în biserica monument istoric, oficiată împreună cu părinți slujitori ai mănăstirii, în armonia cântării corale și a colindelor strămoșești, credincioșii prezenți au trăit momente de înălțare duhovnicească, încununate cu frumoase și binecuvântate simțăminte de pace, liniște, emoție și bucurie.

În predica susținută pe marginea aceste sărbători naționale bisericești, preotul Ionel Popescu a făcut o comparație între viața și activitatea celor doi sfinți prăznuiți: sfântul Apostol Andrei și sfântul Ierarh Andrei, evidențiind darurile pe care fiecare le-a lăsat moștenire Bisericii și neamului nostru creștin-ortodox.

Cel mai important dar al Apostolului Andrei pentru noi a fost credința curată, în duhul Evangheliei, pe care el a propovăduit-o pe aceste meleaguri, ceea ce înseamnă că Biserica noastră este Apostolică. Noi am primit această credință curată, dreaptă, sfântă direct de la Hristos Domnul, prin primul apostol chemat de El la misiunea de propovăduire a Evangheliei „până la marginile pământului”.

De la sfântul Ierarh Andrei Șaguna am primit în dar Mitropolia Transilvaniei, cu cele două eparhii sufragane, Arad și Caransebeș, am primit Institutul Teologic și Telegraful român de la Sibiu, cele două gimnazii de la Brașov și Brad, ASTRA și peste 800 de școli, răsfirate prin toată Transilvania. Prin aceste instituții, românii transilvăneni au reușit să se afirme pe plan bisericesc, cultural, social și patriotic și să lupte pentru înfăptuirea unității naționale.

Datoria noastră de creștini este să multiplicăm darurile primite de la sfinții sărbătoriți azi, să trăim ca frații și să păstrăm credința curată, apostolică, așa cum ne-a lăsat-o moștenire sfântul Apostol Andrei.

La finalul sfintei Liturghii, părintele exarh și stareț a mulțumit oaspeților veniți de la Timișoara, iar părintele vicar a transmis tuturor binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

Cu toții ne-am închinat apoi la mormântul sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, am rostit o rugăciune de pomenire și am cântat Veșnica pomenire la mormântul regretatului părinte stareț Varlaam Almăjanu.

Sărbătoarea acestei zile a fost pentru toți cei ce ne-am întâlnit în biserica Partoșului un minunat prilej de a uita de frământările, tensiunile și controversele existente în societatea din care facem parte și de a ne ruga bunului Dumnezeu să ne putem păstra postul curat, să avem parte de liniște și pace în suflet și în țară, ca să putem întâmpina cu vrednicie sărbătorile sfinte ale Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Comments are closed.