Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Chifăr a conferențiat la Paraclisul Mitropolitan din Timișoara

           Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, duminică 20 noiembrie a.c., la Paraclisul Mitropolitan Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan și Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, după încheierea Sfintei Liturghii a avut loc conferința cu tema Icoana, fereastra spre iluminarea duhovnicească,  susținută de către Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Chifăr, cadru didactic al Facultății de Teologie “Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. 

Manifestarea se înscrie în seria de evenimente organizate de către Teologia timișoreană sub egida Acta liturgica, historia et divinum verbum.

Rugăciunea este modalitatea și starea noastră de a intra în comuniune de har și binecuvântarea cu cel căruia îi este închinată. De la începuturile ei, Biserica a însoțit rugăciunea credinciosului și cu forme vizibile de manifestare și concretizare a evlaviei lui. Una dintre aceste forme este și cinstirea Sfintelor icoane, Sfântul Vasile cel Mare învățând că „cinstirea adusă icoanei se îndreaptă spre cel zugrăvit/reprezentat în icoană”. De aceea, credinciosul închinându-se în fața icoanei, el aduce cinstire prototipului, adică celui reprezentat în icoană și astfel el intră în comuniune de rugăciune tainică cu prototipul ei. Creștinul ortodox închinându-se icoanei Mântuitorului Hristos intră în comuniune de har cu Dumnezeu, iar când cinstește icoanele Maicii Domnului și ale sfinților el intră în comuniune de binecuvântare mijlocită de prototipul lor către Dumnezeu. Cinstirea Sfintelor icoane este deci o mijlocire a comuniunii prin rugăciune cu cel reprezentat în icoană, căruia îi este adusă cinstirea și spre care este îndreptată rugăciunea noastră. 

Luni, 21 noiembrie va avea loc următoarea manifestare în prezența domnului Conf. Univ. Dr. Remus Feraru de la Teologia din Timișoara.

Comments are closed.