Praznicul Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, la Timișoara

De praznicul Înălțării Domnului, Sărbătoare Națională Bisericească, eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, au fost pomeniți la Catedrala mitropolitană din Timișoara și în toate bisericile eparhiei.

Pe lângă sutele de credincioși prezenți, a devenit deja o tradiție ca, la Sfânta Liturghie, să participe și  cadre militare din garnizoana Timișoara, precum și reprezentanți ai autorităților locale.

La  momentul îndătinat, Părintele Mitropolit Ioan a tâlcuit evanghelia sărbătorii. Chiriarhul a arătat că, spre deosebire de Înviere, Înălțarea Domnului a avut loc în chip văzut. Înaltpreasfinția Sa a făcut, apoi, o paralelă între înălțarea la cer și a doua Sa venire, care va fi întru Slavă.

Înaltpreasfințitul Ioan a menționat că eroii pe care îi pomenim la această sfântă sărbătoare au luptat pentru apărarea granițelor țării și pentru reîntregirea neamului, iar la Timișoara eroii martiri din decembrie 1989 s-au jertfit pentru libertate, demnitate și pentru apărarea valorilor credinței noastre dreptmăritoare.

În continuare, Chiriarhul Banatului, împreună cu soborul slujitor, a săvârșit Slujba Parastasului pe platoul din fața catedralei mitropolitane, în prezența unităților militare, a autorităților și a credincioșilor. Răspunsurile liturgice au fost date de corul catedral, dirijat de Bogdan Mureșanu, iar corul studenților teologi, dirijat de pr. lect. Laurian Popa, a intonat imnul „Presărați pe-a lor morminte…”.

După slujba de pomenire pentru eroii căzuți la datorie pe pământ strămoșesc sau departe de țară, toți cei prezenți s-au deplasat la Monumentul Crucificării din fața Catedralei mitropolitane, unde au avut loc ceremonii militare și depuneri de coroane din partea Mitropoliei Banatului, a autorităților locale și județene și a revoluționarilor timișoreni. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

La ora 12:00, clopotele catedralei mitropolitane și clopotele tuturor bisericilor parohiale și mănăstirești din Arhiepiscopia Timișoarei au fost trase întru cinstirea eroilor, martirilor și luptătorilor români pomeniți în această zi de praznic împărătesc.

Înălţarea Domnului, sărbătoare naţională        

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfințită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare națională bisericească. Totodată, Legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, a proclamat sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos la cer, drept sărbătoare națională a poporului român.

Comments are closed.