Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, sărbătorit în cetatea Timișoarei

Credincioșii timișoreni au comemorat, în Duminica a VI-a din postul Sfintelor Paști, marele praznic al Intrării Domnului în Ierusalim, numit în popor și Floriile. La Catedrala mitropolitană din capitala Banatului, programul liturgic a debutat în ajunul sărbătorii, cu săvârșirea Slujbei Vecerniei Mari și a Litiei, oficiate de Întâistătătorul Mitropoliei Banatului, împreună cu preoții și diaconii catedralei. Prin rugăciuni și cântări liturgice, cu un pronunțat caracter doxologic și anamnetic, credincioșii au actualizat evenimentul din istoria mântuirii, când Mântuitorul Hristos a intrat cu ovații, înainte de sărbătoarea Paștilor, în cetatea Iersusalimului.

În ziua praznicului, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, diac. Emanuel Ioan Pavel a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Balinț, Protopopiatul Lugoj. După otpustul sinaxei euharistice, Chiriarhul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a creionat contextul în care a avut loc intrarea triumfală a Domnului în cetatea Ierusalimului, înainte de Pătimirile Sale.

La finalul slujbei, credincioșii au luat la casele lor ramuri de salcie binecuvântate, care amintesc de stâlpările verzi de finic cu care a fost întâmpinat Mântuitorul la intrarea Sa în Ierusalim. Ramurile de salcie, pe lângă faptul că imită gestul de plecare smerită în fața Creatorului lumii, sunt, la fel ca și ramurile de finic sau măslin, un simbol al biruinței asupra morții, pe care Iisus Hristos a învins-o atât prin învierea lui Lazăr din morţi, cât mai ales prin Învierea Sa.

Comments are closed.