Preotul Teodor Cocoreanu – slujitor harnic și cinstitor de Dumnezeu

Miercuri, 29 mai 2024, preotul pensionar Teodor Cocoreanu, a plecat în Împărăția cerurilor.

Născut la data de 8 martie 1946, în localitatea Săcălaz din județul Timiș, adormitul în Domnul a trecut, încă din copilărie prin momente foarte grele,  întrucât, la vârsta de numai 5 ani este deportat în Bărăgan, împreună cu părinții săi. Acolo, deportații au întemeiat localitatea Frumusița, unde au trăit din 19 iunie 1951 până la 25 decembrie 1955. Din pricina greutăților îndurate, copilul Teodor și-a pierdut mama și, de la vârsta de opt ani, a rămas orfan. După liberarea din deportare, revine la Timișoara și urmează cursurile  Liceului teoretic nr.5.

La îndemnul tatălui său Valeriu,  se înscrie la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, al cărui licențiat devine  în anul 1972.

În anul 1973, se  căsătorește cu tânăra Constanța Țăranu, care l-a urmat necondiționat în activitatea pastoral -misionară ce i-a fost încredințată.

Hirotonia întru  diacon și apoi preot pe seama parohiei Scăiuș, protopopiatul Reșița a fost săvârșită în același an, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara,  de către mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului.

După patru ani de slujire la Scăiuș, perioadă în care a construit casa parohială și a desfășurat o activitate pastoral-misionară apreciabilă, la data de 1 iunie 1977 este transferat la parohia Topolovățu Mare, protopopiatul Lugoj.

Și în această parohie se îngrijește de cumpărarea unei case parohiale pe care  o amenajează corespunzător și cumpără materialele necesare construirii bisericii, făcând astfel dovada unui bun administrator și chivernisitor  al credincioșilor încredințați spre păstorire.

În acești primi ani de slujire, preotul Teodor și preoteasa Constanța au fost binecuvântați de Dumnezeu cu doi băieți, Claudius și Bogdan, care le-au oferit părinților multă bucurie și împlinire.

Cu data de 1 martie 1991, este transferat la parohia Timișoara Mehala, unde va sluji până la data de 1 februarie 2011,  când se  pensionează la limită de vârstă.

Pentru vrednicia de care a dat dovadă în slujirea preoțească, mitropolitul Nicolae Corneanu i-a acordat distincția de iconom.

Preotul Teodor Cocoreanu, înzestrat de Tatăl ceresc cu mulți talanți, avut multă dragoste  față de credincioșii parohiilor încredințate, a slujit Biserica cu mult devotament și a făcut tot ceea ce i-a stat în putință să administreze cu înțeleaptă chibzuială cele încredințate spre păstorire, lăsând faptele   să vorbească în locul lui, spre Slava lui Dumnezeu.

În acest moment de doliu, transmitem familiei îndurerate sincere condoleanțe din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, a Preasfințitului Părinte Episcop-vicar Paisie Lugojanul, a preoților și personalului din administrația Centrului eparhial. 

Trupul neînsuflețit va fi depus în biserica Parohiei Timișoara Mehala,  în după-amiaza zilei de 29 mai a.c., unde se vor oficia următoarele slujbe:

Miercuri, 29 mai

orele 18.00 – Vecernia

orele 19.00 – Slujba de pomenire

Joi, 30 mai

ora 7.30 – Utrenia

ora 8.30 – Sfânta Liturghie

orele 18.00 – Vecernia

orele 19.00 – Slujba de pomenire

Vineri, 31 mai – ora 7.30 – Utrenia

ora 8.30 – Sfânta Liturghie

orele 13.00 – Slujba de înmormântare la biserica din cimitirul ortodox Mehala.

Comments are closed.