Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara

Numeroși credincioși au venit duminică la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, pentru a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a sărbătorii Pogorârii Duhului Sfânt.

Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi de la catedrală. În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a subliniat însemnătatea duhovnicească a acestui praznic Împărătesc.

 „Astăzi este ziua în care a luat ființă Biserica văzută, ziua în care  Apostolii au primit putere de sus, pentru a săvârși lucrările duhovnicești.

De ce a ales Dumnezeu ziua aceasta, la 50 de zile după Înviere?

Poporul ales sărbătoarea, la 50 de zile după Paști,  momentul în care Dumnezeu i-a dat Tablele Legii lui Moise. Astfel, ziua aleasă pentru Pogorârea Duhului Sfânt nu este întâmplătoare. Aceasta coincide cu o perioadă în care evreii și prozeliții veniți din tot Imperiul Roman, pentru sărbătoarea Paștilor, erau încă în Ierusalim. În acele vremuri, pelerinii veneau de la mii de kilometri, uneori călătorind pe mare sau pe uscat, pentru a participa la sărbătoarea Paștilor. De obicei, aceștia rămâneau în Ierusalim cel puțin 50 de zile, adică până la sărbătoarea Cincizecimii. Așadar, Dumnezeu a ales acest moment de sărbătoare, când orașul era plin de oameni, veniți să cinstească sărbătoarea Cincizecimii.

În ziua Pogorârii Duhului Sfânt, după predica Sfântului Apostol Petru, aproximativ 3000 de suflete s-au botezat. Imaginați-vă o mulțime de 3000 de oameni îndreptându-se spre casa Sfântului Ioan Marcu de pe Sion. Profeția despre această sărbătoare fusese rostită, de altfel, cu o jumătate de mileniu înainte de nașterea Domnului Iisus, de către profetul Ioil, prin care Dumnezeu anunțase că va turna din Duhul Său peste tot trupul.

Înainte de Înălțare, Mântuitorul le-a spus Apostolilor să nu se îndepărteze de Ierusalim până ce nu vor fi îmbrăcați cu putere de sus. Astfel, în ziua Pogorârii Duhului Sfânt, Apostolii, până atunci îndoielnici, fricoși, temători, au devenit neînfricați, nepăsători la amenințarea sabiei, temniței, gurilor leilor, oricărei pătimiri, caznei sau suferinței, datorită puterii primite de sus. Hristos însuși a promis trimiterea  Mângâietorului, Duhul Sfânt, una dintre cele trei persoane ale Sfintei Treimi. Mandatul Duhului Sfânt este să mângâie pe oricine, să aline orice inimă îndurerată și să șteargă lacrimile suferințelor mamelor noastre”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

Potrivit rânduielilor sfinte ale Bisericii Ortodoxe, după Dumnezeiasca Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a săvârșit Slujba Vecerniei speciale a Rusaliilor, cunoscută cu numele de „Vecernia plecării genunchilor”. În cadrul acestei slujbe, au fost citite cele 7 rugăciuni de invocare a harului Sfântului Duh, specifice praznicului Cincizecimii.

La ieșirea din sfântul locaș, credincioșii au primit ramuri verzi de tei, pe care le-au dus la casele lor ca binecuvântare. Aceste ramuri, simbolizează atât limbile de foc, cât și darurile Sfântului Duh, ce se revarsă neîncetat și în multe feluri în Biserică, prin sfintele slujbe, au adus o rază de lumină și pace în sufletele celor prezenți.

Comments are closed.