Școală catehetică de vară la Sânmihaiu Român, Protopopiatul Timișoara I

         În zilele de 5 și 6 iulie 2021 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan Mitropolitul Banatului în Parohia Sânmihaiu Român din cadrul Protopopiatului Timișoara I a avut loc un eveniment cultural recreativ pentru copii intitulat: ,,Școală de vară – La Livada bănățeană”. Organizatorii acestei acțiuni culturale au fost: Protopopiatul Timișoara I și Parohia Sânmihaiu Român, în colaborare cu Centrul Eparhial și parohiile Utvin, Sânmihaiu German, Diniaș și Parohia Ortodoxă Sârbă Diniaș.

          Manifestarea  a fost deschisă cu un moment festiv moderat de preotul Zaharia Pereș, protopopul Protopopiatului Timișoara I, care a transmis și cuvântul de bun venit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan Mitropolitul Banatului. De asemenea, primarul localității Viorel Mărcuți a ținut să-și exprime mulțumirea pentru faptul că o astfel de acțiune organizată de Biserica Ortodoxă Română se derulează în comuna pe care o administrează și s-a angajat ca la următoarea ediție evenimentul să se regăsească și pe agenda culturală a Primăriei Sânmihaiu Român și să participe un număr mult mai mare de copii din zonă.

          Bucuria tuturor a fost evidentă și pentru că preoții Pompiliu Rediș și Dan Dumitru Gârjoabă au invitat și preotul sârb de la Diniaș, PC Părinte Milorad Ostoin, care a venit însoțit de patru copii din parohie, iar la momentul deschiderii festive când s-au făcut rugăciunile de dimineață, acesta a rostit rugăciunea Tatăl nostru și a dat o binecuvântare copiilor și în limba sârbă arătând astfel că între parohiile românești și sârbești din Banat există o rodnică colaborare.

         La această școală de vară au participat 28 de copii din parohiile Sânmihaiu Român, Sânmihaiu German, Utvin, Diniaș și chiar din Timișoara. Atmosfera de vacanță și-a făcut simțiță prezența și prin recomandările de lectură făcute de Conf.univ.dr. Claudiu Arieșan de la Universitatea de Vest din Timișoara, care a sugerat copiilor să completeze lectura de pe telefon cu lectura dintr-o carte pe timp de vară.

        Un alt moment interesant și atractiv din program a fost workshopul de limbă engleză prezentat de absolventa Facultății de Litere, Istorie și Teologie, secția română-engleză Paula Pereș care i-a atras pe copii într-un joc interactiv de expresii și cuvinte des folosite astăzi în limba engleză.

          Nu avea cum să lipsească cunoașterea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș într-o altfel de oră de religie susținută de prof. Adina Albai. Tot la cest capitol catehetic au fost prezentate câteva teme interesante cum ar fi: Strana sufletului. Cântarea bisericească între portativ și cer, susținută de preotul Vasile Balogh de la Parohia Diniaș, Veșmintele liturgiceîn Biserica Ortodoxă Română. Origine și semnificație, susținută de pr. dr. Dan Dumitru Gârjoabă de la Parohia Sânmihaiu Român și despre hramul parohiei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe le-a vorbit preotul Pompiliu Rediș parohul bisericii din localitate. La fel putem spune că, pe același palier catehetic au fost și cuvântul preotului Zaharia Pereș, protopopul locului, care a vorbit despre ,,locul unde îl putem găsi pe Dumnezeu” și ,,ce înseamnă a fi creștin în lumea de astăzi”, cuvânt interactiv susținut de preotul Toma Albai de la Parohia Sânmihaiu German.

          Menționăm că la această școală de vară nu puteau lipsi atelierele, cum ar fi: atelier de creație plastică organizat de prof. Suzana Hlușcu, atelier mixt de artă, desen, pictură și colaj cu tema: Copacul din grădină, organizat de prof.Oana Popescu și atelierul de icoane pe sticlă organizat de prof. Cătălina Crainic. Activitățile sportive coordonate de prof.Viorel Iuga au fost bine primite de copii, spre bucuria părinților și educatorilor.

         La finalul celor două zile recreative în care Hristos Domnul a fost în mijlocul copiilor așa cum și-au dorit organizatorii, preoții Dan Dumitru Gârjoabă și Pompiliu Rediș au oferit diplome de participare tuturor celor prezenți și au mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului pentru dragostea și susținerea arătată.

Comments are closed.