Școala „Teofania”, video-conferința nr. 8

Miercuri, 17 iunie, ora 20.00 va avea loc ultima conferință teologică online, pe care Școala „Teofania” le-a propus pentru acest această ediție.

Invitatul săptămânii este părintele diacon Ionuț Băncilă, care va prezenta tema „Evanghelia după Toma și celălalt creștinism”.

Titlu și descriere:

Evanghelia după Toma și celălalt Creștinism. Disponibilă într-o versiune completă doar în limba coptă, Evanghelia după Toma nu a încetat să fascineze pe savanții care au studiat Creștinismul timpuriu. Fie că a fost interpretată drept o neașteptată cale de acces la mesajul (originar, secret, autentic) lui Hristos, sau drept o scriere „gnostică”, Evanghelia după Toma a cunoscut o popularitate rapidă și în mediile occidentale de spiritualitate alternativă. Scopul prezentării este acela de a creiona profilul lui Hristos și al mesajului despre Împărăția Cerurilor, așa cum sunt ele prezentate în Evanghelia după Toma, printr-o discuție și o încercare de deslușire atât a secțiunilor care se regăsesc în Evangheliile sinoptice canonice, cât și a pasajelor mai surprinzătoare din textul Evangheliei după Toma. În final va fi discutată legitimitatea Creștinismelor alternative mai vechi sau mai noi.

Meeting ID: 812 021 2768

Password: 5iszU3

https://us02web.zoom.us/j/8120212768?pwd=TlpQMEZNSnhqcnBUZnM3Um90cmtzQT09

Partener ASCOR Timișoara

Prezentare:

  • Părintele Diacon Ionuț Daniel Băncilă este absolvent al Facultății de Teologie din Sibiu.
  • Și-a obținut Doctoratul în Teologie la Universitatea Humboldt din Berlin în 2015 cu o teză despre fondul aramaic al Maniheismului.
  • Din 2017 este cercetator la Catedra de Creștinism Ortodox al Institutului de Științe ale Religiilor (Religionswissenschaft), Universitatea din Erfurt, în cadrul unui proiect despre receptarea Esoterismului în Creștinismul Ortodox.
  • De asemenea, este membru asociat al Institutului de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române.
  • A publicat despre Gnosticism, traducerile orientale ale literaturii patristice, Spiritualitatea ortodoxă română și esoterismul ortodox.
  • Părintele slujește la Parohia Ortodoxă din Berlin Vest, este căsătorit și are trei copii.

Lucrări publicate: Die mandäische Religion und der aramäische Hintergrund des Manichäismus Forschungsgeschichte, Textvergleiche, historisch-geographische Verortung, Wiesbaden, 2018.

Traduceri: Sfântul Epifanie al Salaminei, „Omilie la Botezul Domnului” [introducere, traducere din limba coptă și note], Studii Teologice 2011, Nr. 1, S. 229-262.

Comments are closed.