Sfânta Parascheva cinstită la mănăstirea Dobrești

În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la 14 octombrie, Mănăstirea Dobrești din Arhiepiscopia Timișoarei și-a sărbătorit hramul principal. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

La această sfântă sărbătoare au participat credincioșii din Dobrești, din satele învecinate, din Timișoara și din toate părțile Banatului, veniți în număr mare cu autocarele sau cu mașinile personale. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale și județene.  

La Sfânta Liturghie oficiată de Părintele Mitropolit Ioan, au slujit protos. Matei Buliga, starețul mănăstirii Dobrești, preoții Cristian Constantin și Timotei Anișorac, consilieri eparhiali, preotul Marius Sfercoci, inspector eparhial, părinții protopopi Ionuț-Viorel Furdean de la Lugoj, Caius Andrașoni de la Timișoara II și Dorin Covaci de la Făget, preoți şi diaconi de la parohiile şi mănăstirile învecinate așezământului monahal, ctitorie a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat viața de curăție a Sfintei Cuvioase Parascheva și lucrarea harului în inima ei. De asemenea, Chiriarhul a amintit și despre cum, rugându-se în biserica din Vlaherne, Constantinopol, sfânta și-a ales, încă din vremea vieții sale, locul unde să rămână, în spațiul românesc. Cuvioasa este iubită de toți românii pentru viața sa închinată Domnului Iisus Hristos, și astfel și-a câștigat și bucuria cerească în Împărăția lui Dumnezeu.

În finalul Sfintei Liturghii, părintele stareț Matei a oficiat slujba de sfințire a prinoaselor şi Panihida mică, pentru părinții Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Alexie și Stela, de față fiind și prof. Floare Vişan Ciobotea, sora Preafericirii Sale.  Pe lângă hrana duhovnicească primită la Sfânta Liturghie, credincioșilor le-au fost oferite și pachete cu alimente din partea obștii monahale.

În acest an, veșmântul care a acoperit moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, dăruit în semn de evlavie de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a fost scos din biserică și așezat într-un foișor în curtea mănăstirii, special amenajat, pentru ca pelerinii să aibă acces facil, la odorul cel mai de preț al sfântului locaș.

Mănăstirea Dobrești este ctitorie a Preafericitului Părinte Daniel și are ca ocrotitori pe Sf. Parascheva, Sf. Ilie Tesviteanul și pe Sfântul Ștefan cel Mare. La 23 octombrie 2005 a fost pusă piatra de temelie a mănăstirii și au fost inițiate demersurile necesare realizării acestui proiect, un ansamblu mănăstiresc cu demisol, casă monahală, clopotniță și anexe gospodărești.

Arhitectura este una specifică stilului monahal moldovenesc. Lucrările de pictură din interior se află aproape de finalizare, urmând ca anul viitor să înceapă lucrările de pictură ale pridvorului bisericii (locul unde s-a oficiat Sf. Liturghie – la intrarea în biserica mănăstirii). Planul iconografic este inspirat din iconografia renumitelor biserici din Nordul Bucovinei, iar tehnica folosită este  al fresco în stil bizantin.  

Biserica are o lungime de 39,30 m, lățime la abside de 18 m, iar înălțimea până la vârful crucii de pe turlă de 44,00 m. De asemenea, lucrările de construcție continuă și la casa monahală, fiind finalizate lucrările de tencuială exterioară.

Comments are closed.