Sfânta şi Marea Vineri prăznuită la Catedrala mitropolitană din Timişoara

DSC_0268         DSC_0247

Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei a săvârşit astăzi Slujba Punerii în Mormânt a Domnului şi Denia Prohodului Domnului la Catedrala mitropolitană “Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara.

Şi în acest an, sute de timişoreni au luat parte la întregul program liturgic săvârşit în Sfânta şi Marea Vineri la  catedrala din centrul oraşului de pe Bega. Aceştia au înălţat rugăciuni şi au cântat Prohodul Domnului în jurul epitafului împreună cu întreg soborul slujitorilor, închipuind tainic pe cei care cu evlavie l-au coborât pe Mântuitorul Hristos de pe Cruce şi l-au aşezat cu frică şi cutremur în mormânt.

Cântarea Prohodului Domnului simbolizează tânguirea întregii creaţii  lângă mormântul Mântuitorului Iisus Hristos şi îmbină profunzimea teologică şi frumuseţea poetică, prezentând într-o formă concentrată învăţătura Bisericii despre Răstignirea şi Moartea Mântuitorului Iisus Histos, ce îşi găsesc desăvârşirea în Învierea Sa cea de a treia zi.

La sfârşitul Doxologiei, a avut loc tradiţionala procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului. După procesiune, toţi credincioşii prezenţi au trecut pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în lăcaşul de cult. Apoi, Sfântul Epitaf a fost reaşezat în Mormânt, cântându-se troparul „Iosif cel cu bun chip…”

DSC_0223 DSC_0190 DSC_0194 DSC_0197 DSC_0202 DSC_0204 DSC_0206 DSC_0209

Comments are closed.