Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, cinstit de credincioșii bănățeni

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Marelui Prooroc Ilie Tesviteanul, două vetre monahale din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei (Mănăstirea Româneşti, ctitoria patriarhului Miron Cristea, și Mănăstirea Dobrești, ctitoria Preafericitului Părinte Patriarh Daniel) și-au sărbătorit hramul, deschizându-și larg porțile, pentru a-i primi pe toți pelerinii să fie în comuniune liturgică și de rugăciune cu viețuitorii și ostenitorii celor două așezăminte monahale.

La Mănăstirea Românești, în mijlocul pelerinilor, a fost prezent și Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, care a săvârșit, în Paraclisul de vară, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Alături de pelerini, veniți în număr mare din întreg Banatul, dar și din județele Bihor, Covasna, Hunedoara, la slujbă, au luat parte şi reprezentanți ai autorităților locale şi judeţene.

La finalul synaxei euharistice, Părintele Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre contextul istoric și religios în care a trăit proorocul Dumnezeului Celui Viu, Sfântul Ilie Tesviteanul, călăuzitorul poporului evreu către lumina dreptei credințe. După Sfânta Liturghie, Chiriarhul a oficiat, în cimitirul monahal, slujba de pomenire pentru vieţuitorii, ostenitorii şi ctitorii aşezământului trecuţi la cele veşnice. La final, obștea mănăstirii a oferit pelerinilor, în semn de răsplată și mângâiere, pachete cu alimente.

***

Momentul de început al Mănăstirii Românești este anul 1910, când Preasfințitul Părinte Elie Miron Cristea, Episcopul Caransebeșului, a efectuat o vizită pastorală în parohiile din aceste locuri. Admirând frumusețea peisajului de la poalele Munților Poiana Ruscă, hotărăște ca, pe locul numit „Balta caldă” (aici aflându-se un izvor cu apă semitermală, cu o temperatură constantă de 18°C), să se zidească o vatră monahală. Doi ani mai târziu se pune temelia bisericii, lucrările avansând prin dania episcopului Elie Miron Cristea și a familiei Glava din localitatea Românești. După numele ctitorului său, mănăstirea nu numai că este cunoscută ca „Izvorul lui Miron”, dar primește drept protector spiritual pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, unul dintre proorocii importanți ai Vechiului Testament, cel căruia stihiile i s-au supus şi cerul i-a dat ascultare. În 1995 s-au efectuat ample lucrări de construcție: un paraclis, un corp de chili, bibliotecă și spații de cazare. Noul paraclis cu hramul „Izvorul Tămăduirii” a fost sfințit la 8 iunie 2003 de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Zi de praznic la Mănăstirea Dobrești

Și Mănăstirea Dobrești, ctitoria Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a îmbrăcat haine de sărbătoare, cinstindu-și unul din ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din cadrul Patriarhiei Române. La final, Preasfinția Sa a vorbit pelerinilor prezenți despre curajul și credința neclintită a proorocului Ilie în vremurile de restriște spirituală din sec. al IX-lea î.Hr, când poporul evreu se îndepărtase de la dreapta credință, prin cinstirea pseudo-zeului Baal.

***

Aşezământul monahal din Dobreşti, comuna Bara, a luat fiinţă la data de 9 iulie 2003, la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar din această localitate bănățeană, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului. La 23 octombrie 2005 , Preafericitul Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, pe atunci Episcop-vicar al Arhipiscopiei Timişoarei, împreună cu mai mulţi preoţi şi diaconi, au sfinţit locul pe care s-a construit biserica mănăstirii, punând piatra de temelie.

Pe lângă Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, Mănăstirea Dobreşti mai are drept ocrotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva și pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.

Comments are closed.