Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul a fost cinstit, în ziua prăznuirii sale, 20 iulie și la mănăstirea Dobrești, ctitoria Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fiu al acestei străvechi vetre bănățene.
Cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Ioan al Banatului, sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de soborul preoților și diaconilor, din care au făcut parte protos. Matei Buliga, starețul mănăstirii Dobrești și arhim. Clement Vântu, starețul mănăstirii Săraca.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic condus de arhid. Ionuț Ardereanu, cuvântul de învățătură fiind rostit de Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Paisie Lugojanul.
Astfel, Preasfinția Sa a vorbit despre râvna și dedicarea profetului Ilie Tesviteanul, profetul care i-a chemat pe conaționalii săi la apărarea dreptei credințe și care ne cheamă și pe noi să fim mărturisitori ai puterii lui Dumnezeu în această lume tot mai secularizată. De asemenea, Preasfințitul Părinte Paisie a subliniat importanța rugăciunii și a credinței adevărate, inspirate de exemplul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, care a fost ascultat de Dumnezeu. El a îndemnat credincioșii să se roage pentru mântuirea sufletelor și a trupurilor, amintind de dragostea divină manifestată prin jertfa Domnului Iisus Hristos.
În plus, a lăudat inițiativa Părintelui Patriarh Daniel de a construi o mănăstire la Dobrești, cerând binecuvântarea lui Dumnezeu pentru acest proiect și exprimând recunoștință pentru dragostea față de locurile natale și credincioși.
Frumusețea praznicului a fost sporită și de faptul că, la momentul liturgic îndătinat, mulți credincioși, inclusiv copii, s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
La finalul slujbei, părintele stareț Matei Buliga a oficiat slujba de sfințire a prinoaselor și o Panihidă mică pentru părinții Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Alexie și Stela.
După încheierea sinaxei euharistice, credincioșii au primit pachete cu alimente, prin purtarea de grijă a obștii monahale.
Mănăstirea Dobrești, situată în comuna Bara, a fost înființată la data de 9 iulie 2003, prin binecuvântarea vrednicului de pomenire, mitropolitul Nicolae Corneanu, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei și Bucovinei. De la sfințirea locului și așezarea pietrei de temelie în 2005, lucrările de construcție au avansat semnificativ, în prezent pictura bisericii fiind finalizată în proporție de 90%. Acum se derulează lucrările la instalațiile sanitare și electrice din corpul de chilii.
Ocrotitorii Mănăstirii Dobrești, „Sfânta Cuvioasă Paraschiva ”, „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” și „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, veghează cu dragoste asupra satului și a mănăstirii, unde fiecare piatră și fiecare rugăciune sunt mărturii ale credinței noastre dreptmăritoare.





















