Simpozion Național la Timișoara

Arhiepiscopia Timișoarei, în colaborare cu Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, din cadrul Universității de Vest, organizează în aceste zile, la Centrul eparhial, Simpozionul Național cu tema: „Martiri și mărturisitori ai dreptei credințe în timpul regimului comunist. 70 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului”.

După momentul de rugăciune, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „O făclie de Înviere în Ortodoxia bănățeană”.

În continuare au fost rostite mai multe alocuțiuni despre momentul de început al Mitropoliei Banatului, înființată în anul 1947, ce au avut menirea de a sublinia importanța istorică și spirituală a acestui eveniment pentru partea de Vest a țării, precum și de a omagia personalitatea și contribuția tuturor celor care au susținut dezideratul românilor bănățeni de a avea o mitropolie. Din partea Universității de Vest a fost prezentă conf. univ. dr. Irina Macsinga, prorector universității, care a reliefat buna colaborare dintre Biserică și Universitate.

La această manifestare științifică au participat, cu referate și comunicări, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, academicieni, decani, profesori universitari, cercetători în domeniul teologiei și studenți din Mitropolia Banatului și din țară.

În prima parte a simpozionului, moderată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, au susținut referate: Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului; Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului: „Episcopia Caransebeșului – aureola sacrificiului”; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Episcop administrator al Episcopiei Daciei Felix; Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului: „Mărturii monahale din timpul comunismului” și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei: „Înființarea Mitropoliei Banatului și dificultățile ei de-a lungul perioadei comuniste”.

Partea a doua a simpozionului s-a desfășurat pe două secțiuni. Prima secțiune, moderată de pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel și pr. dr. Ionel Popescu, a cuprins referate despre întemeierea Mitropoliei Banatului și ecourile acestui eveniment reflectate în presa vremii, despre primul mitropolit, Vasile Lăzărescu, despre mănăstirile martirizate din Banat înainte și după Decretul 410/1959.

Întrucât jubileul Mitropoliei Banatului coincide în mod semnificativ cu cinstirea memoriei celor care au mărturisit dreapta credință într-un timp ostil Bisericii lui Hristos, a doua secțiune, moderată de pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar și pr. lect. Univ. dr. Gabriel Basa, a cuprins comunicări ce au evidențiat jertfelnicia unor ierarhi, preoți și mireni, mărturisitori și apărători ai credinței ortodoxe în timpul regimului comunist.

În cadrul simpozionului, părintele Marius Florescu a prezentat două cărți: „Slujitori și apărători ai Ortodoxiei bănățene” și „Mitropolitul dr. Vasile Lăzărescu al Banatului (1947-1961) – 70 de ani de la întronizare”, apărute anul acesta la Editura Partoș a Arhiepiscopiei Timișoarei.

Manifestările aniversare și omagiale din Mitropolia Banatului continuă și Duminică, 22 octombrie, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, când un sobor de ierarhi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, vor oficia Sfânta Liturghie, în cadrul căreia vor fi pomeniți foștii mitropoliți și ctitorii Mitropoliei Banatului.

Simpozionul face parte din seria manifestărilor organizate de Arhiepiscopia Timișoarei cu prilejul Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

 

 

 

Comments are closed.