Simpozionul artistic „Icoana în Banat”, la Timișoara

În perioada 1-14 octombrie 2019 se desfășoară la Bastionul Theresia din Timișoara o serie manifestări organizate în cadrul primei ediţii a Simpozionului artistic “Icoana în Banat”, organizat la iniţiativa mai multor iconografi timişoreni dornici de a cultiva şi a promova în zona de vest a ţării tradiţia autentică a zugrăvirii sfin­telor icoane.

Simpozionul se desfăşoară cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, precum şi cu sprijinul Con­siliului Judeţean Timiş, al mai multor parohii timişorene şi al ASCOR – Timişoara.

La începutul acestei săptămâni a avut loc debutul evenimentului prin vernisajul expoziţiei „Icoana în Banat” – Galeria Bastionului “Theresia”, la care au fost prezenți pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al eparhiei, dar și alți clerici de la Centrul eparhial, preoți, iconari și mulți iubitori ai artei bisericești. Apoi, în cea de-a doua zi a avut loc conferinţa susţinută de către lect. univ. dr. Sorin Albu cu titlul „Interdisciplinaritate în arta bizantină. Iconografie, cânt şi arhitectură”, unde conferențiarul a prezentat aspecte ale tradiției bizantine în mod iconic, așa cum se reflectă ele în icoană, în viața liturgică și în arhitectura bisericilor ortodoxe; conferința s-a bucurat și de participarea Preasfințitului Părinte Paisie.

În continuarea activităților participanții la eveniment s-au deplasat joi, 3 octombrie la Mănăstirea Săraca, unde specialiști în arta icoanei, prof. Dorina Sabina Pârvulescu şi pictorul bisericesc Ioan Popa, au realizat analiza stilistică in situ a programului iconografic şi a picturii post-brâncoveneşti a celei mai vechi mănăstiri din Arhiepiscopia Timișoarei.  

Vineri, 4 octombrie, participanții la manifestare au discutat pe tema artei liturgice contemporane cu iconograful Ioan Popa, care a prezentat referatul „Redeşteptarea tradiţiei bizantine în spaţiul bănăţean”, apoi în partea a doua a zilei s-a desfășurat un atelier de frescă susținut de iconograful Ioan Popa.

Ziua de sâmbătă, 5 octombrie va fi rezervată activităților artistice pentru copii, când cei mici se pot bucura pictând icoane pe sticlă, între orele 14-17 la Bastionul Theresia din Timișoara, str.Popa Sapcă nr. 4 Timişoara. Începând cu această zi spațiul expozițional este deschis publicului, care poate lua parte la atelierul de iconografie, ce va fi deschis până pe data de 14 octombrie 2019.

Simpozionul artistic „Icoana în Banat”, ediția I este un proiect al unor iconari timișoreni desfășurat prin sprijinul Arhiepiscopiei Timișoarei, Consiliului Județean Timiș și al unor parohii timișorene.  

Comments are closed.