Simpozionul „Zilele revoluționare din decembrie 1989 în Banat”

În luna decembrie, Memorialul Revoluției din Timișoara găzduiește o serie de evenimente dedicate Revoluției din decembrie 1989.

Din rândul acestora face parte simpozionul „Zilele revoluționare din decembrie 1989 în Banat”, organizat cu scopul de a prezenta evenimentele ce au avut loc în acele zile fierbinți atât în Timișoara cât și în alte localități urbane sau rurale din această parte de țară.

Organizat luni, 16 decembrie, de la ora 10,00, în sala de conferinţe „George Şerban”, din cadrul Memorialului Revoluției, simpozionul „Zilele revoluționare din decembrie 1989 în Banat”, a fost moderat de dl. Prof. Lucian Ionică, vice-președintele Memorialului Revoluției din Timișoara.

În deschiderea evenimentului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, a fost săvârșită slujba de pomenire a eroilor revoluției căzuți la Timișoara de către pr. Ionel Popescu, vicar eparhial și pr. Radu Reja, preot pensionar, participant la revoluție.

Simpozionul a adus în atenție multe informații despre Revoluția din 89, unele indite, datorită ultimelor descoperiri și cercetăti minuțioase realizate de cei care studiază acest fenomen.

Au luat cuvântul pr. Ionel Popescu, pr. Radu Reja din parohia Biled, dl .Gino Rado, președintele Memorialului Revoluției, profesori și jurnaliști din Reșita, prof. Dumitru Tomoni de la Făget, precum și alți invitați. Toți aceștia au dat o notă personală discursurilor susținute, relatând experința pe care au avut-o în acele zile din decembrie 89, care prevesteau căderea unui regim ateu și speranța unei vieți în libertate.

„În cadrul simpozionului au fost abordate aspecte despre modul în care a început revoluția nu doar în Timișoara, ci de data aceasta în Banatul de Munte și în Banatul de Câmpie, în orașele din întregul Banat și, de asemenea, în localitățile rurale; cum au fost, de pildă, la Reșița,  Caransebeș, Bocșa, Buziaș, Biled etc., cum s-au raportat înaintașii noștri din acele zile fierbinți la ceea ce se întâmpla aici, la Timișoara. Ceea ce s-a subliniat în cadrul simpozionului este de fapt un aspect de maximă importanță și anume acela că, chiar dacă era un mediu rural de pildă, oamenii știau de ceea ce se întâmplă la Timișoara. Cum? Prin faptul că unii erau navetiști. De asemenea, pe cale telefonică, pe calea undelor, informații pe care unii dintre ei le-au primit și prin Radiului Europa Liberă.

În felul acesta a existat o mobilizare demnă de apreciat la Buziaș, la Lugoj, la Arad, la Caransebeș, la Reșița, în sate din jurul Timișoarei. Nu sunt puțini cei care, însoțiți de preoți, au venit și au participat la manifestațiile de protest organizate la Timișoara înainte de căderea regimului Ceaușescu. Sunt aspecte foarte importante, unele chiar inedite și care vor fi cuprinse de altfel într-un volum ce va vedea lumina tiparului nu peste multă vreme”, a precizat preotul Ionel Popescu, vicar eparhial.

***

Asociaţia Memorialul Revoluţiei din Timișoara s-a constituit în 26 aprilie 1990, având ca scop statutar omagierea eroilor – martiri din timpul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 și tezaurizarea imaginilor, documentelor și mărturiilor despre revoluția din Timișoara.

Prin Legea nr. 46/2000, Asociaţia Memorialul Revoluţiei a primit statutul de „Ansamblu de Interes Naţional”, ceea ce a dus la înfiinţarea Centrului Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică despre Revoluţia Română din 1989. Centrul își propune să fie un instrument eficient de informare cu privire la evenimentele care au determinat prăbușirea regimului comunist-ateu din România, valorificând informaţia istorică românească legată de evenimentele anului 1989 din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Datorită activităţii de documentare şi cercetare din cadrul Centrului, s-au editat și publicat mai multe cărți, precum și revista bianuală „ Memorial 1989 – Buletin ştiinţific şi de informare”.

Comments are closed.