Studenți teologi la Colocviul Național al Studenților Clasiciști

În perioada 19-20 aprilie 2024, Universitatea de Vest din Timișoara a fost gazda primului Colocviu Național al Studenților Clasiciști, organizat de către Facultatea de Litere, Istorie și Teologie și de Societatea de Studii Clasice din România, cu sprijinul Ministerului Educației – în cadrul programului pentru activități extracurriculare.

Colocviul Național al Studenților Clasiciști a adus în atenția societății actualitatea și însemnătatea studiilor clasice, reunindu-i pe studenții de la universitățile cu programe de filologie clasică (din București, Cluj, Iași), de la celelalte universități, cu latină A’ (Craiova, Timișoara), precum și pe studenții de la alte domenii de studiu care au integrate în programele lor una sau ambele discipline (Constanța, Oradea). Lucrări din sfera studiilor clasice, cu o tematică extrem de largă largă, au fost prezentate în cele două zile ale manifestării. Corolar al acestui colloquium, workshopul Actualitatea studiilor clasice din perspectiva studenților a urmărit pe de o parte să analizeze, cu argumentele studenților, statutul pe care îl au studiile clasice azi în societate, iar pe de altă parte să identifice soluții pentru situația actuală a studiilor umaniste, în sens larg.

La această manifestare științifică de o înaltă ținută academică au participat și studenții teologi timișoreni: Beniamin-Adrian Dotcor și Adrian Ciprian Iliescu, din anul II, Teologie Pastorală (licență). Sub coordonarea Pr. lect. univ. asoc. dr. Iosif Stancovici, cei doi studenți de la Teologie au prezentat eseuri cu o tematică biblică și teologică, pornind de la analiza unor termeni-cheie din Psalmul 50 (51), respectiv din Psalmul 142 (143).

Astfel, dl. Beniamin-Adrian Doctor a abordat în lucrarea intitulată „Semnificația expresiei „mila Domnului” (hesed Adonay) în Vechiul Testament și structura chiastică a Psalmului 50 (51)” conceputul de „mila lui Dumnezeu” – un concept fundamental în Vechiul Testament, care este exemplificat în numeroase moduri prin intermediul relației dintre Dumnezeu și poporul Israel. În Vechiul Testament, mila lui Dumnezeu este prezentată ca o caracteristică esențială a naturii dumnezeirii, care se manifestă prin îndurare, iertare și bineînțeles milostivire.

La rândul său, dl. Adrian Ciprian Iliescu, în lucrarea Rolul și funcția dreptății (ṣedaqa) în Vechiul Testament și structura chiastică a Psalmului 142 (143), și-a propus ca prin analiza semnificațiilor multiple ale termenului ebr. ṣedaqa, să dezvăluie profunzimea acestei noțiuni așa cum este ea ilustrată în Psalmul 142 (143). Aceasta nu se limitează doar la o cunoaștere teologică, ci are implicații practice și spirituale pentru credincioșii din toate timpurile. În lumina acestei înțelegeri, Psalmul 142 (143) și alte texte similare devin nu doar documente istorice, ci și resurse vii și relevante pentru explorarea și trăirea dreptății în viața cotidiană și în relația personală cu Dumnezeu.

Ambele lucrări s-au bucurat de aprecierea participanților, arătând că în final că studiile clasice pot contribui la o înțelegere mai profundă a Vechiului Testament și la o aplicare mai conștientă și mai relevantă a principiilor spirituale în viața contemporană.

Lucrările prezentate în cadrul colocviului vor fi publicate într-un volum dedicat acestui important eveniment științific, desfășurat sub inspiratul motto : Quod bonum, faustum, felix, fortunatumque sit!

Comments are closed.