Studenți teologi timișoreni – participanți la Simpozionul Național Studențesc de la Mănăstirea Lainici

Pentru al patrulea an la rând, studenții teologi ai Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara au participat la Simpozionul Național Studențesc organizat de Facultatea de Teologie din Craiova în colaborare cu Mitropolia Olteniei.

Cea de-a XIV-a ediție a Simpozionului s-a desfășurat în perioada 16-17 mai, la Mănăstirea Lainici din județul Gorj, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu.

Temele simpozionului au fost: I. Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și II. Anul comemorativ al sfinților isihaști. Manifestarea se înscrie în contextul proclamării Anului 2022 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Din partea Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Ioan, au participat studenții: Dusan Truț, din anul al III-lea cu tema: “Psalmul 90 sau Nădejdea – strigătul tăcut al rugăciunii”, coordonat de către Pr. Lect. Dr. Iosif Stancovici ; Adrian-Daniel Anițaș, din anul al IV-lea cu tema: “Rugăciunea pentru comunitate și pentru sine în viața păstorului de suflete”, coordonat de către Pr. Lect. Dr. Marius Florescu; George-Antoniu Nicoară, tot din anul al IV-lea cu tema: “Mântuitorul Hristos – icoana rugătorului desăvârsit”,  coordonat de către Pr. Lect. Dr. Ioan Mihoc și Sorin-Marian Budai, masterand în anul I, cu tema: “Rugăciunea – epectaza gândului smerit”, coordonat de către Lect. Dr. Habil Daniel Lemeni.

Dupa săvârșirea Sfintei Liturghii, lucrările simpozionului au debutat cu o conferință susținută de Părintele Stareț Arhimandritul Ioachim Pârvulescu, cu tema “Tradiția rugăciunii isihaste la Sfânta Mănăstire Lainici”, în cadrul căreia le-a prezentat participanților istoria așezământului monahal, precum și biserica cea mare a mănăstirii, ctitorie a Înaltpreasfințitului Ioan, din perioada în care a fost stareț al obștii. Apoi au fost susținute lucrările în plen, fiind împărțite în două secțiuni, conform celor două teme, urmate de dezbateri teologice pe baza studiilor.

Prin comuniunea în rugăciune, dezbaterile teologice, scripturistice și patristice, precum și prin atmosfera de liniște a așezământului monahal, activitățile simpozionului s-au străduit să împlinească cuvântul Sfântului Apostol Pavel, care zice: “Vă îndemn deci, înainte de toate, să faceți cereri, rugăciuni, mijlociri, mulțumiri pentru toți oamenii … că acesta este lucru bun și primit înainte lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru ” (I Timotei 2, 1, 3).

Comments are closed.