Tabăra de creaţie „Icoana în suflet de copil”, la Mănăstirea Timişeni-Şag

În această săptămână, la Mănăstirea Timişeni-Şag, se desfășoară cea de-a V-a ediție a Taberei de creaţie „Icoana în suflet de copil”. 25 de elevi cu rezultate educaționale excepționale și clasaţi pe primele locuri la Olimpiada Naţională de Religie sau la alte concursuri şcolare și eparhiale, își petrec o parte din vacanța de vară învățând, sub coordonarea pictorului Mihai Teodor Olteanu și a preoților Florin Băran și Andrei Chiriliuc, noțiuni de bază despre arta naivă și despre tehnica de lucru a icoanelor pe sticlă; ce înseamnă tradiția iconografică, cum se transmite și importanța ei în creștinism; despre obținerea nuanțelor potrivite; semnificația cromaticii, precumși despre tehnica folosirii instrumentelor și a materialelor specifice picturii pe sticlă.

Prin această acţiune creativă și interactivă, Arhiepiscopia Timişoarei, pe lângă faptul că susține investiția în creșterea calității educației de bază a copiilor, doreşte și să recompenseze strădania tinerilor pentru care educația ocupă un loc central.

Programul taberei de creaţie a avut drept obiectiv implicarea elevilor în mai multe activităţi, precum: atelier de creaţie – icoane pe sticlă; dialoguri pe teme religioase și de interes, specifice vârstei; diverse workshop-uri „Storytelling”, „Debate pe teme pro viață”; diverse jocuri de rol, activități sportive, conferințe, precum și un pelerinj la principalele vetre monahale din cadrul eparhiei: Mănăstirile Săraca, Cebza, Partoș și Dobrești.

Printre obiectivele generale ale taberei de creație se numără: cunoaşterea iconografiei bisericeşti şi afirmarea propriei identităţii religioase, culturale şi naţionale; dezvoltarea creativităţii în rândul elevilor prin promovarea valorilor creştine; promovarea valorilor cultural creştine prin icoană în rândul adolescenţilor și dezvoltarea spiritului de solidaritate prin colaborare şi conlucrare cu ceilalți copii.

Tabăra de creație „Icoana în suflet de copil” este organizată de Arhiepiscopia Timişoarei, prin Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul. Totodată, aceasta este inclusă pe agenda culturală 2019 a Consiliului Judeţean Timiş, fiind finanţată prin Centrul de Cultură şi Artă al Județului Timiş.

Comments are closed.