În Duminica a XX-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a târnosit noua biserică „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a mănăstirii Petroasa Mare, protopopiatul Lugoj. La acest moment important din viața mănăstirii, au participat peste 500 de credincioși veniți din toate colțurile Banatului, dar și din țară.
După primirea tradițională a Chiriarhului, acesta a oficiat slujba de sfințire a noii biserici a mănăstirii prin binecuvântarea cu Sfântul și Marele Mir și cu Agheasmă. În procesiune, cu evlavie și rugăciune, preoții, monahii, autoritățile locale, ctitorii, binefăcătorii și credincioșii au înconjurat biserica, încrezători în ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu.
După acest moment liturgic, a urmat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, împreună cu un sobor format din arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din eparhia noastră, preoții Timotei Anișorac, consilier eparhial, protopopul Ionuț-Viorel Furdean de la Lugoj, ieromonahul Ștefan Mateș, starețul mănăstirii gazdă, și preoți din parohiile vecine.
La momentul rânduit, numeroși credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ritmul răspunsurilor liturgice date de un grup coral bisericesc din Lugoj.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a fost axat pe exegeza evangheliei duminicale, de la sfântul evanghelist Luca 7, 11-16, în care este relatată învierea fiului văduvei din Nain.
„Copilul, a explicat Înaltpreasfinția Sa, nu a fost bolnav, căci, dacă ar fi suferit de vreo boală, Sfântul Luca, fiind medic, i-ar fi spus mamei lui. Deci, nu a fost bolnav așa cum spunem noi că a murit din cauza unei boli și suferințe; totuși, ceva a fost. El a murit de boala necredinței în Hristos. Oamenii nu credeau că Hristos este Fiul lui Dumnezeu; și atunci, pentru ca să se arate puterea lui Dumnezeu și să spulbere necredința mea și a celor de atunci, Domnul a îngăduit ca inima lui să se oprească, să fie declarat mort de ceilalți, iar în el să se vadă puterea și lucrarea lui Dumnezeu”. Chiriarhul a arătat apoi și că Dumnezeu ne-a dăruit nemurirea, așa ca nu ne temem de moarte. Drumul nostru nu este deci spre moarte, ci spre înviere, spre Împărăția lui Dumnezeu.
Ca de obicei, Părintele Mitropolit Ioan a așezat în Sfânta Masă a bisericii mănăstirești și o pietricică din Muntele Sinai, alături de sfintele Moaște.
„De când am revenit în țară de la Locurile Sfinte, la temelia fiecărei biserici am așezat câte o piatră din Ghetsimani sau de pe Muntele Sinai. Astăzi, alături de sfintele moaște, am adus în masa Sfântului Altar și o piatră din Muntele Sinai. Acea piatră l-a auzit pe Dumnezeu grăind cu Moise când i-a dat Tablele Legii. Vedeți ce tezaur sfânt se află de astăzi în această sfântă mănăstire: sfintele Moaște ale unor martiri și o piatră pe care este imprimat rugul care ardea și nu se mistuia. Ele sunt aici, iar peste ele este revărsat harul lui Dumnezeu, nu doar asupra bisericii, ci și asupra frățiilor voastre. Nu doar zidurile acestea au fost sfințite astăzi, ci și frățiile voastre. De aceea, în mod deosebit, Sfinții Părinți au îngăduit ca toți să sărutați această Sfântă Masă, cu sfintele Moaște și stânca din Sinai, împodobite cu harul Duhului Sfânt, prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir. Sfânta Masă a fost unsă cu Sfântul și Marele Mir, la fel cum am fost unși fiecare dintre noi, când am fost copii și am fost aduși la biserică și botezați de preoții noștri. Astăzi, prin harul Duhului Sfânt, și această biserică a fost botezată”, a precizat Înaltpreasfințitul Ioan.
Chiriarhul Banatului a mai explicat că Dumnezeu dorește să împodobească Raiul cu sufletele credincioșilor, așa cum ei sunt podoaba pământului.
„Mamele noastre ne-au adus pe pământ să fim sfinți, să fim bucuria lui Dumnezeu. Ați văzut ce pictură frumoasă este în biserică? Cât de frumos este Dumnezeu, care își îmbracă și împodobește cetatea Ierusalimului celui de Sus cu icoane, dar nu pictate pe lemn sau pe sticlă, ci icoane vii, cum sunteți dumneavoastră. Sunteți podoaba Banatului, iar Dumnezeu vrea să facă din frățiile voastre podoaba Cerului. Să ne învrednicească Dumnezeu, să ne așeze pe toți și să împodobească Raiul cu noi. Raiul fără mine și fără tine ar fi pustiu, iar Dumnezeu ar fi singur; însă Dumnezeu vrea să fie în noi și cu noi. Domnul să vă binecuvânteze, “icoane vii ale Banatului” și să împodobească Raiul cu frățiile voastre”, a încheiat Părintele Mitropolit Ioan.
Un moment special al acestui eveniment duhovnicesc a fost ridicarea starețului Ștefan Mateș la rangul de protosinghel, în semn de apreciere pentru îndelungata slujire duhovnicească și administrativ-gospodărească depusă la această mănăstire. Distincția primită va fi, potrivit Chiriarhului, un îndemn pentru părintele stareț să continue cu și mai multă dăruire misiunea sa, iar pentru ceilalți monahi, un model de urmat în slujirea pastorală și dăruirea pentru binele comunității monahale.
La finalul sfintei Liturghii, ieromonahul Ștefan Mateș și-a exprimat recunoștința față de Părintele Mitropolit pentru grija constantă pe care o arată Mănăstirii Petroasa Mare. El a evidențiat dragostea și aprecierea comunității monahale și a credincioșilor față de Înaltpreasfințitul Ioan, oferindu-i în dar o icoană a Maicii Domnului.
Istoricul Mănăstirii Petroasa Mare
Mănăstirea Petroasa Mare, cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil”, a fost fondată la data de 15 mai 1996, când a fost așezată piatra de temelie a bisericii, cu binecuvântarea mitropolitului Nicolae Corneanu.
Ridicarea acestui așezământ monahal s-a făcut cu osteneala ctitorilor monahia Mihaela (Maria Orășan) și Constantin Drădean și al unor credincioși. Construcția lăcașului de cult a fost finalizată în anul 2002, pictura bisericii, realizată în tehnica tempera, fiind executată de pictorii Mariana și Adrian Curelici.
Astăzi, Mănăstirea Petroasa Mare reprezintă un important centru spiritual al Banatului, atrăgând credincioși din întreaga țară, dornici de rugăciune și liniște sufletească.