În perioada 25 iunie – 02 iulie 2023, mai precis în Duminicile a III-a și a IV-a după Rusalii și cu ocazia prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel (29 iunie), având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, preoți și cadre didactice de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara au coliturghisit în parohii din cadrul eparhiei noastre.
Astfel, Dumincă 25 iunie a.c., Pr. conf. univ. dr. Constantin Jinga și Pr. lect. univ. habil. dr. Alin Cristian Scridon au sâvârșit Sfânta Liturghie la parohia Ghiroda Veche, sub protia Părintelui paroh Caius Andrașoni. Alături de cei trei clerici amintiți, împreună cu credincioșii ghirozeni din biserica cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, s-a rugat și Părintele Serafim de la mănăstirea Vatoped (Sf. Munte Athos) împreună cu câțiva dintre fii săi duhovnicești.
Apoi, cu ocazia prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel (29 iunie), Pr. conf. univ. dr. Constantin Jinga s-a rugat împreună cu Părintele Vlad Stupariu, cu Părintele Gheorghe Rusneac și cu Părintele diacon Laurențiu Bagiu în biserica parohiei Iohanisfeld, obștea creștinească de aici având ca sfinți ocrotitori pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
În fine, în Duminica a IV-a după Rusalii, sub protia Părintelui paroh Adrian Crașovan, la parohia Banat 2 Dumbrăvița au slujit Părinții profesori Constantin Jinga și Laurian Popa. Cuvintele de învățătură rostite de către Părinții profesori au radiografiat scopul vieții noastre creștine și au evidențiat importanța asumării unei viețuiri religioase, ca parte componentă esențială pentru misiunea fiecărui creștin în lume. Părintele Alin Cristian Scridon a evocat în acest sens, la Ghiroda, bogăția spiritualității athonite – care nu de puține ori a contribuit de-a lungul veacurilor la consolidarea vieții religioase la nord de Dunăre și la ridicarea de sfinți din pământul românesc inclusiv aici, în Banat, unde îl avem ca precursor pe Sf. Iosif cel Nou de la Partoș. În aceeași ordine de idei, Părintele Laurian Popa a reliefat, în cuvântul de învățătură rostit la Dumbrăvița referitor la pericopa evanghelică din Duminica a IV-a după Rusalii, importanța credinței lucrătoare prin iubire. „Minunea vindecării slugii sutașului este una deosebită, prin faptul că Mântuitorul o săvârșește asupra unui personaj care nu este de față, la cererea unui păgân, înfățișat de un ofițer roman, care prin discursul său prezintă, prin excelență, o lecție de logică a credinței. Această icoană trebuie să constituie un exemplu pentru fiecare dintre noi: iubirea sutașului față de aproapele său este întemeiată pe puterea credinței sale în lucrarea mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos ” – a precizat Părintele profesor.
Programele de studii teologice (licență și masterat) au fost prezentate de către Părintele conf. univ. dr Constantin Jinga, care a vorbit despre importanța „creșterii” educaționale teologice a tinerilor sau a celor mai puțin tineri în capitala Banatului. Dezideratele prezentate de către Părinții profesori în cuvintele lor de învățătură se vor putea realiza mai cu seamă prin contribuția unor vrednici „secerători”, care se edifică spiritual și cultural în școlile noastre de Teologie.
La Universitatea de Vest din Timișoara se studiază Teologie Ortodoxă de aproape 30 de ani. De la înființare și până în prezent, absolvenții Teologiei timișene lucrează în ogorul Domnului atât ca preoți și profesori de Religie, cât și în alte sectoare de activitate – fiecare dând mărturie de lucrurile mari și minunate pe care Dumnezeu la înfăptuiește zi de zi în viețile noastre. Studiul Teologiei la început de secol XXI are drept scop atât formarea intelectuală și duhovnicească a celor chemați la slujirea clericală, cât și cultivarea cunoștințelor teologice, astfel încât absolvenții să devină factori catalizatori ai dezvoltării societății românești, pregătiți să răspândească mesajul creștin în contextul atât de divers al lumii contemporane. Astfel, misiunea programelor de studii în Teologie la Universitatea de Vest din Timișoara este promovarea unei gândiri teologice creștin-ortodoxe mărturisitoare pentru secolul XXI, pe urmele sfinților români, înaintași ai noștri.

