Mitropoliții ortodocși români Ioan al Banatului, Iosif al Europei Occidentale și Meridionale și Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord au participat la Reuniunea Internațională „Imagine Peace” a Comunității Sant’Egidio, desfășurată la Paris în perioada 22-24 septembrie.Evenimentul a reunit oameni de cultură laici și lideri religioși din toate țările și culturile lumii.
IPS Ioan: Patria și pacea, daruri sacre
În aceeași zi, Mitropolitul Ioan al Banatului a avut o intervenție la Forumul „Religia și rezistența la rău”, în care a afirmat: „Patria și pacea sunt daruri sacre, nu pot fi negociate sau înstrăinate, pentru că sunt date prin mila și bunătatea lui Dumnezeu”.
„Sentimentele noastre sacre față de patrie și pace ar trebui să fie baza educației generațiilor tinere, astfel încât pacea să fie aspirația fiecărui popor. Astăzi, mai mult ca oricând, rațiunea umană ne cere să înlăturăm conflictele din lume, să instaurăm pacea între popoare, bazată pe înțelepciune și iubire. Fie ca pacea și iubirea să fie între noi și în toate inimile care bat astăzi în toți oamenii de pe Pământ!” a încheiat Mitropolitul Banatului.
IPS Iosif a participat la discuția despre martiri
La o parte din manifestări a participat și Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale. Înaltpreasfinția Sa a asistat la evenimentul de deschidere, la care au vorbit, printre alții, Arhiepiscopul Justin Welby de Canterbury, Primatul Comuniunii Anglicane, Președintele Emmanuel Macron și Anne Hidalgo, Primarul Parisului. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a participat la Forumul „Mărturia martirilor”, în 24 septembrie.
IPS Serafim: Rugăciunea triumfă asupra morții
Într-un discurs susținut la Forumul „Rugăciunea biruie ura” din cadrul manifestării, Mitropolitul Serafim a adus în atenție cosmologia și antropologia ortodoxă și învățăturile Sfinților Părinți despre pacea duhovnicească, subliniind că războiul este rezultatul păcatului, iar păcatul e îndepărtare de la legea lui Dumnezeu, singura care asigură ființarea firească a omului și a întregii creații.
„În viața credinciosului, nimic nu este mai important decât rugăciunea, care triumfă nu numai asupra urii și a tuturor relelor, ci și asupra morții! Aceasta deoarece rugăciunea ne unește cu Dumnezeu și ne comunică viața și darurile Lui: dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția (Galateni 5, 22-23). Noi suntem cu adevărat vii doar în Dumnezeu!” a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
„Și totuși, rugăciunea este cea mai neglijată parte a vieții noastre. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că necesită concentrare în inimă, unde toate puterile și energiile ființei umane, ale întregii omeniri și ale întregului cosmos se reunesc ca într-o vatră. Omul este într-adevăr un microcosmos! Inima este, de asemenea, locuința lui Dumnezeu, locul său de predilecție.”
„Stelele respectă legile lui Dumnezeu înscrise în natura lor: lege le-a pus și nu o vor trece (Psalmul 148, 6). Acesta este motivul pentru care armonia domnește în cosmos (cuvântul cosmos înseamnă și armonie). Numai omul, înzestrat cu libertate, nu respectă legile lui Dumnezeu și, în consecință, în el și în umanitate nu există armonie, nu există pace, ci mai degrabă dezordine și război”, a explicat Mitropolitul Germaniei.
„Păcatul este, așadar, a trăi împotriva propriei naturi, a încălca legile fizice și morale (cele zece porunci) date de Dumnezeu tocmai pentru ca în noi să domnească armonia, pacea și sănătatea sufletului și a trupului.”
„Sfântul Pavel ne îndeamnă să ne rugăm neîncetat”, a mai amintit Înaltpreasfințitul Părinte Serafim. „În slujbele ortodoxe auzim adesea: Iară și iară, cu pace, Domnului să ne rugăm! Acesta este îndemnul meu pentru voi toți!”
Apel pentru pace
Alți participanți din Bisericile Ortodoxe Surori au fost Mitropolitul Emanuel de Calcedon (Patriarhia Ecumenică), care a luat parte la Forumul „Provocarea inegalităților sociale pentru economie” și la evenimentul de încheiere, Mitropolitul Ghenadie de Botswana (Patriarhia Alexandriei), care a avut o intervenție la Forumul „Religiile în dialogul pentru pace”, și Mitropolitul Ioan de Corcea (Biserica Albaniei), care a susținut un discurs la Forumul „Solidaritatea cu săracii și pacea”.
Reuniunea „Imagine Peace” s-a încheiat cu o ceremonie desfășurată în mod simbolic în fața Catedralei Notre Dame din Paris, incendiată și renovată, unde a fost transmis mesajul Papei Francisc, a fost semnat un Apel pentru Pace și au fost aprinse candele simbolice de către reprezentanții diverselor religii și ai denominațiilor creștine participante.
Comunitatea Sant’Egidio este o mișcare mondială a laicilor bazată pe rugăciune, sărăcie și promovarea păcii. Actuala reuniune dedicată promovării păcii este cea de a 22-a organizată de comunitate.
sursa: basilica.ro