Unirea Principatelor Române sărbătorită la Timișoara

 Astăzi, 24 ianuarie 2024, se împlinesc 165 de ani de la Unirea Principatelor Române prin dubla alegere ca domnitor a  colonelului Alexandru Ioan Cuza, reprezentantul “Partidei Naționale”.

Cu acest prilej, la Timişoara au fost organizate o serie de manifestări militare și religioase, la care au participat președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, domnul Alfred Simonis, reprezentanți ai administrației publice judeţene şi locale, comandanții instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională din garnizoana Timișoara, reprezentanți ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război „Eftimie Murgu” – Filiala Timiș, ai Asociațiilor Naționale a Cadrelor Militare în retragere și rezervă numeroși turiști,  elevi și studenți.

     Programul manifesărilor a debutat cu  ceremonia din faţa Palatului Baroc – Muzeul de Artă din Piața Unirii, unde oficialităţile locale au evocat momentul Unirii de la 24 ianuarie 1859, precum și personalitatea Principelui Unirii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza. 

     După prezentarea onorului si salutarea Drapelului de Luptă a fost intonat Imnul Național al României, în acordurile fanfarei militare a Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, slujba de Te-Deum a fost oficiată în cadrul ceremonialului de către preoții militari din garnizoana Timișoara: Andrei Chiriluc, Mihai-Adrian Venter și Florin Avram. În continuarea programului,reprezentanții autorităților au rostit alocuțiuni.

     După lovitura de stat din februarie 1866, Alexandru Ioan Cuza a plecat în exil, iar în drumul său spre Viena a poposit la Timișoara – care la acea vreme făcea parte din Imperiul Habsburgic și a fost cazat la hanul din centrul orașului, ”Der Trompeter/La Trompetistul”, în noaptea de 7/8 martie 1866. 

     La placa comemorativă amplasată pe clădirea fostului han, actualul “Palat Cuza”, au avut loc depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori de către oficialitățile centrale, județene și  locale, precum şi de  reprezentanții altor instituții şi asociații din oraş.   

  După defilarea detașamentului de onoare, constituit din militarii tuturor unităților orașului, ceremonia
s-a încheiat cu interpretarea instrumentală și vocală a cântecului “Hora Unirii” și cei prezenți s-au prins în hora frățească, semn al bucuriei și al unității naționale.

     Pentru Biserica Ortodoxă Română, Unirea de la 1859 a constituit un pas important, întrucât, la 1 ianuarie 1865, domnitorul Cuza i-a acordat mitropolitului Nifon titlul de Primat al României, act important pentru recunoașterea oficială a autocefaliei, în anul 1885, iar Unirea de la 1 decembrie 1918 a constituit un element favorabil pentru ridicarea Bisericii noastre la rang de Patriarhie, în anul 1925.

Comments are closed.