Vernisajul expoziției „Lacrimile cerului” la Timișoara

Astăzi, 13 iunie, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara a avut loc vernisajul expoziției de icoane intitulată „Lacrimile cerului, Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei”. Proiectul expozițional, alcătuit din icoane pe lemn și sticlă, a fost inițiat la Alba Iulia în anul 2011, prezentat apoi la Sibiu, Cluj și Bistrița în 2012.
Icoanele expuse fac parte din patrimoniul Protopopiatului Ortodox Bistrița și sunt icoane datate din primele decenii ale secolului al 17-lea în stilul picturii post-bizantine.
La vernisaj a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, alături de clerici de la Centrul eparhial, profesori și studenți ai Facultății de Teologie din Timișoara, precum numeroși iubitori de artă sacră.
Curatorii expoziției au fost Alexandru Chituță de la Muzeul Brukental din Sibiu, Corneliu Gaiu, directorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Marius Matei, muzeograf la Muzeul Satului Bănățean. Alexandru Chituță a făcut o incursiune în istoria sacră a artei transilvane, evidențiind patrimoniul artisitc și spiritual al acesteia. Luările de cuvânt au fost completate de frumoase pricesne și doine din Ardeal interpretate de artista Oana Bozga Pintea din Bistrița-Năsăud.


Preocuparea de a cunoaște arta icoanelor este astăzi în atenția tuturor, pentru că iubitorul de frumos dorește să cunoască icoana, care emoționează prin sinceritate, sfințenie și cromatică. Zugravii au apropiat icoana de sufletul credincioșilor țărnani, neștiutori de carte, pentru care acesta a fost evanghelia exprimată în linie și culori.
Chipul Maicii Domnului din icoanele transilvane exprimă gingășie și prospețime cum nu se poate vedea în arta cultă. Reprezentându-o pe Maica Domnului iconarul și-a pus ceva din sufletul lui în sclipirea cristalină a ciobului de sticlă.
Expoziția „Lacrimile cerului” vernisată la Timișoara este rodul fructuoasei colaborări între Asociația Culturală pictor Octavian Smigelschi și Muzeul Satului Bănățean, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Consiliul Județean Timiș.

 

Comments are closed.