Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, joi, 7 noiembrie, a.c., în amfiteatrul Senatului Universității Politehnica din Timișoara, a avut loc lansarea volumului „Transhumanism – în lumina teologiei, filosofiei și științei – perspectivă critică și implicații metafizice creștine”. Editorii acestui volum sunt Prof. Univ. Dr. Adrian Lemeni, de la Universitatea din București, și lect. Univ. Dr. Nichifor Tănase, de la Facultatea de Teologie din Timișoara.
Lansarea acestui volum face parte din cadrul manifestării științifice „Dialogul dintre Știință, Teologie și Filozofie” cu tema „Medicină și Spiritualitate”, dedicată „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, organizată la Timișoara, în perioada 7-9 noiembrie 2024. La această lansare au participat profesori universitari din cadrul celor patru universități timișorene, profesori de Teologie, oameni de cultură și numeroși studenți.
Despre volumul recent apărut și manifestarea științifică „Medicină și Spiritualitate “ au vorbit în plen Prof. Univ. Dr. Florin Drăgan, rectorul UPT, Prof. Univ. Dr. Adrian Lemeni, de la Facultatea de Teologie din București, lect. Univ. Dr. Nichifor Tănase, Facultatea de Teologie din Timișoara, Rev. dr. Christopher Knight (University of Cambridge) și Rev. dr. Philippe Gagnon (Université Catholique de Lille).
Lucrarea „Transhumanism – în lumina teologiei, filosofiei și științei – perspectivă critică și implicații metafizice creștine” explorează transhumanismul ca mișcare care promovează utilizarea tehnologiei pentru extinderea și depășirea limitelor umane naturale, prin mijloace precum îmbunătățiri biologice, implanturi cibernetice și inteligență artificială. Din perspectiva tradiției creștine, transhumanismul generează îngrijorări etice și teologice, punând în discuție concepte fundamentale precum natura sufletului, mortalitatea și relația omului cu Dumnezeu.
Lucrarea prezentată încearcă, așadar, să găsească un echilibru și propune ca tehnologia să fie acceptată în măsura în care servește binele, sănătatea și demnitatea umană, fără a compromite valorile spirituale fundamentale. Manifestarea face parte din cadrul conferinței internaționale „Dialogul dintre Știință, Teologie și Filozofie”, ediția a II-a, de la Timișoara.
Organizatorii evenimentului sunt Arhiepiscopia Timișoarei și Academia Română, filiala Timișoara, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.