Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie) reprezintă prima din cele două zile de prăznuire care, împreună cu cinstirea Sfântului Iosif cel Nou (15 septembrie) formează hramul Mănăstirii Partoș.
Programul liturgic a debutat cu săvârșirea tainei Sfântului Maslu de către un sobor de preoți și ieromonahi, de la mănăstirea Partoș, de la Centrul eparhial, și din parohiile învecinate. Au slujit pr. ing. Timotei Anișorac, consilier eparhial, pr. Ionuț-Ciprian Boșca, protopopul Detei, precum și ceilalți preoți slujitori. Momentul liturgic a continuat cu săvârșirea Vecerniei mari, unită cu Litia, la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția sa a vorbit despre Cruce ca simbol al nesfârșitei și generoasei iubiri a lui Dumnezeu, ce se dăruiește tuturor, fără osebire. Acesta a amintit de episodul din Vechiul Testament, când profetul Moise a ridicat șarpele de aramă pe stâlp în pustie (Numeri 21, 8). După cum, toți cei care priveau la acel șarpe, chiar dacă erau mușcați rămâneau în viață, tot așa și astăzi, prin jertfa Fiului lui Dumnezeu, prin a Cărui rană noi toți am fost vindecați, credincioșii care cred în Moartea și Învierea Domnului, primesc de la Dumnezeu adevărata viață duhovnicească, viața în Hristos, căci pe Cruce Domnul a biruit moartea.
La încheierea litiei părintele stareț Simeon Stana a mulțumit Chiriarhului pentru prezența, slujirea și dragostea sa pe care o împărtășește la fiecare întâlnire cu închinătorii sfintei mănăstiri. De asemenea, ierarhul a apreciat grija și implicarea părintelui stareț pentru lucrările importante ce s-au împlinit la vechea biserică, la Casa Sfântului. Programul a continuat cu slujba de noapte săvârșită de către părintele stareț.
A doua zi Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei împreună cu alți preoți slujitori. Starețul mănăstirii a rostit cuvântul de învățătură, în care a evidențiat sensurile purtării crucii în viața noastră. De asemenea, a fost afirmat și ajutorul real pe care Sfântul Iosif îl dă celor care sunt în nevoi, încercări și ispite. La final toți pelerinii s-au bucurat de o agapă frățească în incinta mănăstirii.




















