Ziua Pompierilor români sărbătorită la Timișoara

Astăzi, 13 septembrie, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, militarii din Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al Județului Timiș și Detașamentul de Pompieri militari și civili din Timișoara au participat la slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului și al pompierilor din România.

Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care împreună cu un sobor de preoți a înălțat rugăciuni de binecuvântare și ocrotire a pompierilor militari români.

Ceremonia militară a continuat pe platoul din fața Catedralei cu alocuțiuni ale oficialităților locale și județene. Col. Vasile Mihoc, inspector șef, ISU Timiș a adresat pompierilor români cuvinte de felicitare pentru devotamentul și curajul lor în situațiile de urgență. De asemenea, au mai adresat cuvinte de felicitare Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș și Cosmin Gabriel Tabără Amânar, viceprimarul municipiului nostru.  

În continuare, Col. Lucian Vasile Mihoc  a avansat în grad mai mulți ofițeri, maiștri militari și subofițeri ai Inspectoratului pentru situații de Urgență Banat, care s-au remarcat în misiunile îndeplinite din Grecia și Franța.

Totodată, Părintele Mitropolit Ioan a primit din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență o plachetă omagială. Cu acest prilej Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de felicitare de Ziua Pompierilor, cărora le-a mulțumit pentru dăruirea și curajul lor în lupta cu focul și cu stihiile naturii, asigurându-i de toată recunoștința noastră. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea unităților de pompieri și a autospecialelor folosite în activitatea pompierilor.

În fiecare an la 13 septembrie, pompierii români aniversează Ziua Pompierilor din România, rememorând Bătălia din Dealul Spirii, când Compania de Pompieri din București (formată din 166 de ostași pompieri), condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu a înfruntat numeroasa oaste otomană (6000 de ostași), venită să înăbușe mișcarea revoluționară de la 1848. Peste două zile, pe 15 septembrie, pompierii își prăznuiesc ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1956. Legătura Sfântului Iosif cu instituţia pompierilor militari o realizează tocmai minunile şi faptele sale, între care şi salvarea oraşului Timişoara, în anul 1653, de la un puternic incendiu provocat de armata otomană.

Comments are closed.