Conferința prepascală „Spovedanie și educație”

DSC_6415_1600x1060

În cadrul programului de comunicări prepascale, organizate de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, împreună cu Arhiepiscopia Timișoarei şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, Filiala Timişoara, a avut loc, marți, 12 ailie, în Sala festivă a Centrului eparhial din Timișoara, conferința „Spovedanie și educație”, susținută de părintele conf. dr. Vasile Vlad, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.

La eveniment au participat părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, părintele prof. conf. dr. Nicolae Morar, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, cadre didactice, studenți, dar și un număr mare de tineri și credincioși timișoreni.

Părintele conf. dr. Vasile Vlad a abordat tema „Spovedanie și educație” plecând de la etimologia cuvântului „educație”. În acest sens, părintele a explicat faptul că termenul de „educație” vine de la latinescul educatio, educationis și înseamnă „creștere”, iar verbul „educo, -are” înseamnă „a face să crească”. De asemenea, a arătat că, dacă aest verb este trecut la categoria a III-a, el ar avea următoarele înțelesuri: „a scoate, a face să iasă, a da la iveală, a naște, a înălța”. Cu alte cuvinte, educația are menirea să scoată, să dea la iveală ceea ce deja purtăm întru noi. În această ordine de idei, plecând de la cuvintele Sfântului Iustin Popovici referitoare la intrarea Maicii Domnului în Biserică, părintele profesor a subliniat faptul că, prunca Maria a fost dusă la templul din Ierusalim, pentru a primi nu numai educație, în accepțiunea simplă a cuvântului, ci și o sfântă educație, o creștere în harul lui Dumnezeu, adică o creștere în sfințenie. „Sfântul Nicolae Cabasila arată, în acest sens, că Fecioara Maria s-a dus în Biserica legii, ca să viețuiască întru cele sfinte. Petrecând în Sfânta Sfintelor, ea a pus în inima sa urcușuri de așa natură, încât L-a tras pe Dumnezeu din cer. Mai mult decât atât, Dumnezeu văzând urcușul Fecioarei, și-a făcut din Fecioară, ca dintr-un aur, o făptură connaturală Lui, în așa fel încât, El a armonizat demnitatea Sa dumnezeiască cu plăsmuirea mâinilor Lui”. Prin urmare, părintele Vlad a scos în relief faptul că, educația, în sensul cel mai profund al cuvântului, este doar în legătură cu sfințenia. Așadar, actul educației este, în spațiul Bisericii, mult mai mult decât un act informativ, întrucât el reorganizează viața, asumând modul de viețuire, pe coordonatele sfințirii.

conferinta_vlad

De asemenea, părintele a menționat că, actul educației, ca sfântă educație, sau educația în spațiul eclezial este chemată să asume toate perspectivele umaniste de educație și să le schimbe la față. Cu alte cuvinte, în spațiul eclezial, educația umanistă trebuie să fie transfigurată și legată de Dumnezeu și de veșnicie. Numai în felul acesta educația este educație. O educație care iese de sub auspiciile harului dumnezeiesc este o educație înspre moarte.

Nu în ultimul rând, părintele Vasile Vlad a vorbit și despre corelația dintre spovedanie și educație, arătând că, „în cadrul spovedaniei, se poate vorbi, în modul cel mai deplin, de un act educațional atât teoretic, cât și formativ, pentru că, în Taina Spovedaniei, nu se găsește o simplă educație, ci o sfântă educație. În spovedanie, actul educației își găsește plinătatea și plinirea, pentru că spovedania acționează în destinul final al omului, recuperând atât viața pământească, cât și destinul veșnic al persoanei”.

Totodată, părintele profesor a subliniat faptul că, în actul spovedaniei, preotul „lucrează” preoția lui Hristos, cu alte cuvinte preotul readuce omul în cer, unind umanitatea cu divinul. „Când preotul spovedește, el nu face lucrul său, ci lucrul lui Hristos. De aceea, la spovedanie, preotul nu se mai găsește cu priceperea, cultura, cu psihologia și cu știința sa, ci acolo, preotul se află în situația de a da cuvântul lui Dumnezeu către cel ce se spovedește. Acolo, nu mai există un dialog psihologic, un dialog de la om la om, ci o realitate care îl depășește și pe preot, ca om, și pe cel ce se spovedește. Acolo, este, de fapt, o întâlnire cu Dumnezeu”, a subliniat pr. conf. dr. Vasile Vlad.

În încheierea conferinței, corul studenților teologi, condus de către părintele Laurian Popa, a susținut un recital coral de imnuri specifice perioadei Postului Mare.

Următoarea conferință prepascală va avea loc în data de 19 aprilie și va fi susținută de pr. conf. dr. Ioan Mihoc, de la Departamentul de Teologie didactică din Caransebeș, în Sala festivă a Mitropoliei Banatului.

DSC_6416_1600x1060 DSC_6417_1600x1060 DSC_6419_1600x1060 DSC_6421_1600x1060

Comments are closed.