154 de ani de la Unirea Principatelor Române

Cu prilejul împlinirii a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, joi 24 ianuarie 2013, la Timişoara au fost organizate o serie de manifestări culturale, militare şi religioase. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Bantului la aceste evenimente a participat Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei alături de reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, Liliana Oneţ, subprefectul judeţului Timiş, Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi Nicolae Robu, primarul Timişoarei. Totodată, au participat reprezentanţi ai armatei, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere precum şi organizaţii politice şi apolitice.

Ceremonia s-a desfăşurat în faţa Inspectoratului de Poliţie al judeţului Timiş şi a debutat cu intonarea imnului de stat de către fanfara Garnizoanei Timişoara. Apoi, a fost evocat momentul Unirii de la 24 ianuarie 1859, când Moldova şi Ţara Românească, prin dorinţa stăruitoare a românilor din cele două principate, s-au unificat sub conducerea unui singur domnitor, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza.

Manifestarea a continuat cu săvârşirea slujbei de Te Deum, oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi de la catedrala mitropolitană împreună cu preotul militar Radu Bogdan. Au fost înălţate rugăciuni de mulţumire Atotputernicului Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului român şi a conducătorilor ţării prin unirea principatelor Moldova şi Ţara Românească la 1859.

După oficierea serviciului religios au avut loc depuneri de coroane la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din faţa Inspectoratului de Poliţie, de către oficialităţile judeţene şi locale, precum şi de reprezentanţi ai mai multor instituţii timişene. Ceremonia dedicată acestei zile s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, iar în acordurile fanfarei Garnizoanei Timişoara autorităţile locale împreună cu cei prezenţi s-au prins într-o horă simbolică a unirii.

Conferinţa „Unirea Principatelor Române şi Banatul”

Tot în aceiaşi zi a avut loc şi conferinţa „Unirea Principatelor Române şi Banatul” susţinută de dr. Vasile Dudaş, şeful secţiei de Istorie din cadrul Muzeului Banatului. Manifestarea ştiinţifică a avut loc la Galeria Theresia – Complexul Bastion din Timişoara. În cadrul evenimentului s-a accentuat aportul Banatului la unirea principatelor române. „Românii bănăţeni au întâmpinat şi au primit cu simpatie realizarea actului unirii celor două principate sub conducerea domnitorului A. I Cuza. În 4 martie 1866, când domnitorul vine de la Braşov la Timişoara, de-a lungul întregului itinerariu transilvănean, el a fost întâmpinat de locuitorii Banatului cu foarte multă bucurie. În acest sens se cunoaşte că în localitatea Coşava din judeţul Timiş se păstrează clădirea unde A. I Cuza a poposit, iar la Lugoj presa vremii relatează că foarte mulţi lugojeni l-au întâmpinat cu „ropote de aplauze”. Şi la Timişoara a fost întâmpinat cu aceleaşi sentimente, aici  cunoscându-se clădirea care l-a adăpostit timp de două nopţi, şi care este situată în centrul oraşului” a precizat  Dr. Vasile Dudaş, şeful secţiei de istorie a muzeului Banatului. Din partea centrului eparhial au fost prezenţi la eveniment pr. Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei şi pr. Zaharia Pereş, consilier cultural. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Timiş şi Muzeul Banatului Timişoara.

 

 

 

Comments are closed.