200 de ani de la zidirea bisericii din Sân-Mihai (Lokve), Serbia

DSC_0293

Credindincioşii români ortodocşi din Banatul Sârbesc au aniversat în Duminica a IV-a după Paşti împlinirea a 200 de ani de la zidirea bisericii cu hramul “ Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a parohiei Sân-Mihai (Lokve), protopopiatul Alibunar, din cadrul Episcicopiei Daciei Felix.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi la invitaţia Chiriarhului locului, Preasfinţitul Părinte Daniil, un sobor de cinci ierarhi din Sfântul Sinod, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a luat parte la bicentenarul sfântului lăcaş, trecut recent printr-un amplu proces de renovare şi restaurare. Cu acest prilej,  a fost oficiată slujba de  târnosire a bisericii şi binecuvântarea noii picturi ce împodobeşte pereţii lăcaşului de cult, pus de acum înainte şi sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina şi a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.

Din soborul slujitorilor au făcut parte Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Eparhiei ortodoxe române din Ungaria, Preasfinţitul Macarie, Episcopul Eparhiei ortodoxe române a Europei de Nord, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, precum şi numeroşi preoţi şi credincioşi de la mai multe eparhii din ţară şi de la parohiile şi mănăstirile sârbeşti din zonă, între care  şi Precucernicul Părinte iconom stavrofor Boian Alexandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi vicar al Episcopiei Daciei Felix pentru românii din Serbia de Răsărit (Valea Timocului) – reprezentantul Preasfinţitului Părinte Episcop Daniil (care din motive de sănătate n-a putut participa).

 În semn de preţuire faţă de credinioşii ortodocşi români din Serbia, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a dăruit bisericii parohiale din Sân-Mihai o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a adus spre închinare celor prezenţi şi racla ce adăposteşte cinstitul cap al sfântului ierarh cărturar.

După slujba de târnosire, soborul slujitorilor a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pe o scena special amenajată în faţa sfântului lăcaş, în  prezenţa membrilor Diplomaţiei Româneşti din Serbia, a autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi atât din Banatului sârbesc, cât şi din ţară. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul “ Doina Banatului ” a parohiei Timişoara-Iosefin, ce a venit însoţit de un sobor de slujitori ai parohiei, condus de pr. paroh Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei.

În finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a felicitat comunitatea românească din Sân-Mihai păstorită cu vrednicie de pr. Emanuel Tăpălagă şi a încredinţat totodată, pe toţi credincioşii ortodocşi români din Serbia de dragostea şi preţuirea fraţilor români din cadrul celorlalte eparhii a Patriarhiei Române. Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic susţinut de tinerii şi copii din localitatea, precum şi cu o agapă frăţească la care au luat parte toţi cei prezenţi.

 Biserica din Sân-Mihai, rod al credinţei românilor de aici

 Biserica cu hramul “ Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a parohiei Sân-Mihai (Lokve), protopopiatul Alibunar, din cadrul Episcicopiei Daciei Felix, a fost zidită între anii 1812-1814, de către credincioşii ortodocşi români din această localitate, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra lor. Aceasta a fost zidită din piatră şi cărămidă, în formă de navă, având un turn clopotniţă înălţat deasupra intrării, după modelul bisericilor sârbeşti din zonă. Întrea anii  2008-2014, la iniţiativa Părintelui Emanuel Tăpălagă, paroh al acestei comunităţi din anul 2007, pentru înfrumuseţarea sfântului lăcaş, s-au executat ample lucrări de restaurare. Astfel, a fost ridicat un nou turn şi s-a schimbat acoperişul, s-a introdus încălzire centrală şi a fost înlocuită reţeaua electrică. În exteriorul bisericii s-au pictat şaşe icoane mari, iar interiorul sfântului lăcaş a fost împodobit cu pictură realizată în stil neobizantin. Biserica parohiala din San-Mihai, Serbia DSC_0273 DSC_0280 DSC_0282 DSC_0293 DSC_0305 DSC_0312 DSC_0326 DSC_0336 DSC_0338 DSC_0344 DSC_0347 DSC_0350 DSC_0361 DSC_0362 DSC_0378 DSC_0386 DSC_0390 DSC_0395 DSC_0399 DSC_0432 DSC_0465 DSC_0480 DSC_0484 DSC_0491 DSC_0503

Comments are closed.