Al 26- lea congres al Societăţii Europene de Imnologie

Duminică, 24 iulie, vor debuta la Timişoara lucrările celui de-al 26-lea congres al Societăţii Internaţionale de Imnologie ( IAH ), în cadrul Festivalul Timorgelfest. Congresul se desfăşoară sub egida Universităţii de Vest din Timişoara şi Filarmonica Banatul Timişoara, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Consiliului Judeţean Timiş, Consiliului Local Timişoara şi a Universităţii de Vest din Timişoara.

Evenimentul va debuta duminică, 24 iulie, începând cu ora 18:00, în Foaierul Filarmonicii Banatul din Timişoara. Programul festivalului se va desfăşura în perioada 24-29 iulie, şi va curpinde concerte corale şi recitaluri de orgă, suţinute la catedrala mitropolitană din timişoara, respectiv Domul Romano Catolic din Timişoara şi celelalte lăcaşuri de cult ale confesiunilor creştine implicate în acest program.

Societatea de Imnologie (IAH) se află la cel de al 26 congres internaţional şi are drept scop cercetarea muzicologică şi editarea de cărţi de imnuri religioase- sub toate formele ei de cântare bisericească, indiferent de forma muzicală sau confesiunea crestină din care provin.
Din Societatea Internatională de Imnologie fac parte muzicologi, profesori cu doctorate în domeniul muzicii sau al teologiei, personalităţi, preoţi şi reprezentanţi ai diverselor confesiuni creştine. Numarul acestora, în întreaga lume, depăşeşte impresionanta cifră de 500 de membri activi.

Lucrarile congresului se desfăşoară în plen numai în limba germană şi engleză. Pentru participanţii din Romania, fiind organizată o secţiune de limba română, unde vor fi prezentate referate scurte de maximum 20 de minute.

De asemenea în program sunt cuprinse excursii de studiu la Mănăstirea Radna, Biserica de la Densus, biserici şi locaţii cu importanţă culturală din Oradea, Arad, Lugoj etc.
În România aceasta activitate din domeniul imnologiei a debutat la Facultatea de Muzică din Timişoara în urmă cu mai bine de 15 ani, la sugestia profesorului Robert Muranyi. Pe parcursul acestor ani au avut loc mai multe Seminarii de Imnologie, coordonate de Prof. dr. Felician Rosca, Lucrarile Seminariilor de Imnologie de la Timişoara, fiind publicate în patru volume de Studii de Imnologie la editura UVT. În prezent, în România fiinţează Societatea Română de Imnologie cu sediul la Timişoara, sub egida UVT. Presedintele acestei societati este Prof. dr. Felician Rosca, secretar Lect. dr. Rafaela Ani Carabenciov.

Comments are closed.